Nästa artikel
SAAB-chefer hotas med fängelse
Nyheter

SAAB-chefer hotas med fängelse

Publicerad 15 mars 2017 (uppdaterad 15 mars 2017)
Åklagaren kräver nu fängelse för fem tidigare SAAB-chefer, bland andra den förre ägaren Victor Muller och vd:n Jan-Åke Jonsson. Det rapporterar Sveriges Radio.
Åklagarna Olof Sahlgren och Lars Lindman menar att det är bevisat att flera grova ekobrott begicks innan SAAB-konkursen 2011. Bland annat ska företagsledningen ha lämnat falska uppgifter om företagets ekonomi och dessutom ha fått in 30 miljoner kronor genom ett falskt återförsäljaravtal. Därför kräver de nu mellan två och två och ett halvt års fängelse för fem tidigare SAAB-medarbetare.

De anklagade nekar till alla brott och Jan-Åke Jonssons advokat Bengt H Nilsson kallade åklagaren inkompetent efter kravet på fängelse.

– Ett fängelsestraff är uteslutet av en mängd skäl, jag kan tycka att det inte är seriöst att yrka på det, säger Bengt H Nilsson.

Källa: Sveriges Radio

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-03-15 14:27
Tvärnit

När det gäller de stora fiskarna som norpar åt sig tiotals miljoner och mer så är de en del av etablissemanget och kompis med folk som gäller. "– Ett fängelsestraff är uteslutet av en mängd skäl, jag kan tycka att det inte är seriöst att yrka på det"
"advokat Bengt H Nilsson kallade åklagaren inkompetent"
Var det någon som trodde något annat om Muller?

#2 • Uppdaterat: 2017-03-15 14:36
Lion

Företagsnamn skrivs inte genomgående versalt, inte heller om namnet är en förkortning som går att uttala. (TT-språket)

#3 • Uppdaterat: 2017-03-15 16:46
Kjell 45

Utan att veta alla turer som skedde på SAAB, men nog verkar det underligt att de överhuvud taget kunde driva produktion så länge som de gjorde. Ett "normalt" aktiebolag hade fått upprätta kontrollbalansräkning då 50% av aktiekapitalet var förbrukat. Sannolikt var det nog så hos SAAB Automobil och fortsätter man verksamheten trots detta, skall företagsledningen kunna ställas till personligt ansvar.

#4 • Uppdaterat: 2017-03-15 17:55
adzam

Lycka till med Muller...

#5 • Uppdaterat: 2017-03-15 20:02
trasten

Man avslutade iallafall med en schysst fest. 200 gamla Saabare festade med JÅJ.

#6 • Uppdaterat: 2017-03-15 20:56
Audi A5 SB

Jag tycker genuint synd om JÅJ - han blev nog på slutet bara en marionett som satt fastspänd i ett störtande plan. Muller tyckte jag genuint illa om redan från början och inte blev det bättre mot slutet. F.ö. behövdes det inte någon högre examen i ekonomi för att räkna ut att det såg rejält illa ut redan innan första "stoppet". Jag skrev faktiskt om kassaflödet och att det måste vara en mardröm i samband med det stoppet.

#7 • Uppdaterat: 2017-03-16 00:59
Audi 60 L

Samhällseliten åker nästan aldrig dit. De klarar sig i regel undan med sina miljoner intakta. Saab-konkursen är en tragedi. Saab hade en ny produktlinje på gång. Jag tycker att regeringen borde ha givit den en chans åtminstone. Bimboflickan Lööf, som aldrig satt sin fot i näringslivet, var näringsminister. Istället kunde konkursförvaltare sno åt sig två miljarder ur konkursboet (och av staten). Kunde man rädda bankerna kunde man väl rädda Saab? Eller givit Saab en chans att rädda sig självt.

(Tack för att du håller reda på språket, Lion. Det kan behövas!)

#8 • Uppdaterat: 2017-03-16 08:03
Pyndare

SAAB eller Saab? Visst rekommenderar "Språkregler" det senare sättet att skriva, men det är ändå samma företag och risken för missförstånd är noll.
Konstigt nog kommenterade inte Lion rubriken: "SAAB-chefer hotas med fängelse". Hotade åklagaren med fängelse? Nej, de hotas av fängelse, dvs. de riskerar att få en fängelsedom.
I övrigt håller jag med signaturerna AudiX.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.