Nästa artikel
Så många åkte fast i polisens jakt på fartsyndare
Nyheter

Så många åkte fast i polisens jakt på fartsyndare

Publicerad 2024-09-02 18:35 (uppdaterad 2024-09-03 08:49)
I samband med skolstarten varje år genomför polisen en nationell trafikvecka med tätbebyggda områden i centrum. I år var fokus på ”normbrytande” beteende.

För en kort tid sedan genomförde polisen en nationell trafikvecka i tätbebyggda områden, exempelvis utanför bostadsområden och skolor, på vägar där den högsta tillåtna hastigheten är upp till 60 km/tim.

Utanför skolor rör sig många så kallade oskyddade trafikanter, och standard är en hastighetsbegränsning på 30 km/tim. Om hastighetsbegränsningen i stället är 50 km/tim hinner inte föraren stanna fordonet i tid – stoppsträckan är dubbelt så lång som 30 km/tim. Blir en fotgängare eller cyklist påkörd i 50 km/tim, motsvarar det ett fall från ett trevåningshus. 

Prioriteringen i år har varit att rapportera hastighetsöverträdelser som är inom intervallet sex till nio kilometer i timmen.

– En ambition med satsningen att fokusera på hastighetsöverträdelser runt sex till nio km/tim är att den ska vara normbrytande, eftersom det finns en norm och attityd bland bilisterna att det är okej att köra sex till nio km/tim för fort. Påverkar vi den stora massan är det mer effektivt för att rädda liv, än om man bara fokuserar på dem som kör väldigt mycket för fort, säger Conny Salestedt.

Så många åkte fast i polisens kontroller
  • Polisregion Nord rapporterade 1 870 förare för fortkörning, varav 626 körde mellan sex och nio km/tim för fort. 
  • I polisregion Stockholm stoppades 2 172 för fortkörning, varav en tredjedel körde max nio kilometer för fort. Resten körde snabbare än så. Dock omhändertogs inget körkort. 
  • Region Mitt utfärdade 1 566 hastighetsböter samtidigt som 185 körkort omhändertogs. Tre efterlysta personer efterlysta stoppades, plus 17 personer som inte hade rätt att köra bil. Polisen stoppade även 14 rattfyllerister, och ännu mer oroande rapporterades 37 drograttfyllor.

Körde igenom poliskontroll

Conny Salestedt är noga med att poängtera att polisen inte är ute efter att sätta ditt så många fortkörare som möjligt under trafikveckan, utan få till en beteendeförändring hos befolkningen generellt så att genomsnittshastigheten bland trafikanterna minskar.

I en rundringning till ett antal polisregioner i Sverige visar skillnader i resultatet under den nationella trafikveckan. 

I ett av fallen körde en person igenom en poliskontroll i Enköping i hög fart. Personen stoppades senare rapporterades för att ha kört att ha kör 83 km/tim på en 50-sträcka, plus att inte ha stannat på polismans tecken. Värst var en annan förare som körde 100 km/tim på en 40-sträcka.

– Det är aldrig bra när så många körkort omhändertas på grund av hastighetsöverträdelser på vägar med många oskyddade trafikanter. Det vittnar om att det går fort i tätbebyggda områden och kring skolor med mera, säger Conny Salestedt.

Under resterande trafikveckor ligger fokus bland annat på nykterhet, brott på vägen och yrkestrafik.

Foto: Jeppe Gustafsson / SCANPIX / Kod 71935

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2024-09-04 15:04 Stefan Eriksson skrev: Trams…
  • 2024-09-04 11:02 Dana skrev: Dom vet precis…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.