Nästa artikel
Så klarar husdjuren semesterresan
Nyheter

Så klarar husdjuren semesterresan

Publicerad 1 juni 2017
Se till att alla åker säkert på bilsemestern i sommar, inklusive husdjuren.
Tips på vad du ska tänka på om hunden, katten eller annat sällskapsdjur åker med i bilen.
Det närmar sig semestertider och många väljer bilen som färdmedel till sommardestinationer runt om i Sverige. Det finns också en hel del djurägare som vill ta med vovven eller annan fyrbent familjemedlem på resan. Därför har Mekonomen tillsammans med djursjukhuset Anicura satt ihop en checklista för att våra fyrbenta vänner klarar bilåkningen på bästa sätt.

En hund ska till exempel inte vara lös i bilen, då den kan förvandlas till en tung projektil vid krock. Enligt beräkningar från NTF blir en 30 kilos schäfer hela 3,8 ton om tung om bilen kolliderar i 90 kilometer i timmen. Det är mer än vad en fullvuxen noshörning väger.
Dessutom är det straffbart att inte använda sele som fästs i säkerhetsbälte eller transportbur till hunden. Vi Bilägare har tidigare skrivit om att det kan leda till böter.

Förutom att se till att husdjuren inte färdas löst i bilen, är vatten viktigt att tänka på varma sommardagar på vägarna.
– Våra husdjur är ofta mycket känsligare än vi för värme. Blir en hund eller katt överhettad eller inte får tillräckligt med vatten innebär det ren livsfara på bara några få timmar, säger Suzanne Sandquist, som arbetar som veterinär på djursjukhuset Anicura i Kalmarsund.

Diskutera: Har du husdjur som brukar åka med på bilsemestern?
 
Viktigaste råden för att resa med husdjur
  • Se till att ditt djur sitter säkert vid inbromsning. Det finns exempelvis reseburar och säkerhetsbälten att köpa i anpassad storlek till hundar. Katter ska alltid transporteras i bur när de färdas i bilen. Reseburen ska i sin tur spännas fast ordentligt. 

  • Innan avfärd: ställ dig frågan hur ditt djur mår. Fråga dig ifall din hund, katt eller kanin mår bra av att sitta långa pass i bilen. 

  • Planera in regelbunden rastning och vattenpauser. Hundar ska få vatten och bli rastade minst var sjätte timme under bilfärd, helst oftare. 

  • Lämna aldrig djuret ensam i en varm bil. Använd aldrig din bil som förvaringsutrymme för hunden eller katten under sommaren. Hundar, katter och smådjur kan lätt få värmeslag om de bli överhettade. Tänk på att solen förflyttar sig så även om du ställer din bil i skuggan så kan den några minuter senare stå i fullt solsken. Lämna hellre hunden eller katten hemma om du har kortare ärenden så att ditt djur inte riskerar överhettning i bilen. 

  • Skugga och ventilation. Var noga med att ditt djur har tillgång till skugga och god ventilation under resan. Täck eventuellt över buren med en tunn filt som skuggar om det behövs. 

  • Åksjuka. Tänk på att en del hundar, framförallt valpar och unghundar, kan bli åksjuka vilket kan vara bra att tänka på innan du ska ut och resa så att du kan vidta åtgärder. 

  • Bind aldrig hunden vid bilen, i dragkroken eller liknande. Det har hänt alldeles för många olyckor på grund av detta då hunden släpats efter bilen flera meter, i värsta fall kilometer, innan matte eller husse upptäckt att hunden inte sitter med inne i bilen. 


Källa: Mekonomen / Anicura

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-06-01 16:03
Tvärnit

Ja, två småhundar.
Det är väldigt noga detta, jag har till och med valt bil med tanke på dem en kombi-coupe. Hundarna ska färdas redigt och ha det bra, de ligger rymligt bak i var sin hundbur längst bak i cupen, i skuffen som man säger. Extra tonade glas bak och acc finns, burarna ligger dikt mot baksätets rygg fäst i bagageöglorna med spännband, det är svalt och bra luftcirkulation där nere i skuffen, de gillar att åka med och lämnas sällan ensamma i bilen och om så bara som hastigast typ inom femton minuter och endast om vädret tillåter.

#2 • Uppdaterat: 2017-06-04 12:24
Peter i Sydney

Vi har faktiskt bara haft våra hundar med oss på en längre resa en enda gång. Det var Sydney - Canberra - Sydney. Ca. 60 mil t.o.r. Det gick mycket bra. Vi har mycket mörktonade rutor (olagliga i Sverige) och givetvis ac med klimatkontroll. Vår lilla hund Scamper (7 kg) låg fastspänd i baksätet medan vår stora hund Neo (30 kg) låg i en bur i skuffen i vår Hyundai i30 kombi. Vi har dock nu bytt till en Renault Captur som ju är mycket mindre så Neos bur får inte längre plats. Det blir nog så att båda hundarna får vara fastspända i baklsätet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.