Nästa artikel
Så blir påsktrafiken – här är vägarna med mest trafik
Nyheter

Så blir påsktrafiken – här är vägarna med mest trafik

Publicerad 13 april 2022 (uppdaterad 13 april 2022)
Omkörningsförbud, köer och risk för halka. Det får bilisterna som ger sig ut i påsktrafiken räkna med.

Påsken är en av årets största trafikhelger. Det gäller att ta god tid på sig och att köra utvilad. Bilisterna får dessutom räkna med köer på vissa nyckelsträckor och opålitligt väder.

Precis som tidigare år införs omkörningsförbud på E4 mellan Gävle och Tönnebro. Det görs för att få bättre flyt i trafiken på 2+1-vägen där vissa bilister annars körs om och klämmer sig in precis där filerna går ihop, något som skapar köer och risk för olyckor.

Undvik omvägar

Trafikverket räknar med att vissa vägsträckor kommer ha betydligt tätare trafik än andra. Dit hör till exempel E4 mellan Norrköping och Sundsvall, E22 till Kalmar samt riksväg 70 och 84. Men att vissa vägar är mer trafikerade än andra behöver inte innebära att bilisterna ska söka sig till mindre omvägar, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– Vi tror inte så mycket på att snirkla sig fram på alternativa vägar, de är inte anpassade för så omfattande trafik. Vi är försiktiga med att peka på andra resvägar för då kommer trafiken sätta sig där, vilket leder till köer och besvärligare att ta sig därifrån, säger han till Dagens Nyheter.

Enligt honom ska den som vill undvika de värsta trafikpropparna åka på långfredagen eller påskaftonen – inte på skärtorsdagen, påskdagen eller annandagen.

De rödmarkerade vägarna kommer vara extra hårt belastade under påskhelgen, enligt Trafikverket.

Omkörningsförbud på E4

På E4 mellan Gävle och Tönnebro blir det förbjudet att köra om under följande tider. Om det är mindre trafik kan omkörningsförbudet tas bort tidigare.

  • Onsdag 13 april kl 13–22 i norrgående riktning
  • Skärtorsdagen 14 april kl 13–22, i norrgående riktning
  • Påskdagen 17 april kl 13–22, i södergående riktning
  • Annandag påsk 18 april kl 13–22 i södergående riktning

Källa: Trafikverket

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.