Nästa artikel
S vill att fler tar körkort
Nyheter

S vill att fler tar körkort

Publicerad 12 augusti 2014 (uppdaterad 12 augusti 2014)
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sa i sitt sommartal att han vill göra det möjligt att ta CSN-lån för att ta körkort.

Löfvens förslag är att alla som klarat gymnasiet ska få möjligheten att låna pengar till ett B-körkort av Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Löfven menar att möjligheterna till arbete är så mycket större om man har körkort att lånet kan ses som en investering. Dessutom menar Socialdemokraterna att möjligheten till CSN-lån blir en motivation för fler att klara gymnasiet.
 
Förslaget kritiserades snabbt av Miljöprtiets ungdomsförbund, Grön ungdom.
– Ibland får folk det att låta som om det är en mänsklig rättighet att ha körkort och det tycker inte jag, säger språkröret Lorentz Tovatt till Aftonbladet. De som verkligen behöver ett körkort för att få ett jobb är de på landsbygden och de som kanske inte är studievana och inte vill binda upp sig på lån. Det som det i stället träffar är de som bor i storstäderna och har en vana.

Miljöpartiet är inte fullt så kritiska men menar att det vore bättre om Arbetsförmedlingen ordnade med körkort åt dem som har behov av det för att få ett arbete.

Diskutera: Vad tycker du om förslaget?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-08-12 09:07
duccedriver

Han på grön ungdom är ute och cyklar!
För att få väldigt många jobb, krävs kk.
Även i stan, och även om man inte ska köra bil som syssla, speciellt i bemanningsbolag, som är just många ungas enda möjlighet att komma in!
Ett ovanligt bra förslag från Löfven, röstfiske eller ej!

#2 • Uppdaterat: 2014-08-12 09:44
Reverend Benny

Visst är det en tanke i rätt riktning.
Men varför inte lägga KK, eller iallafall teoridelen i skolan?. På så sätt så behöver de som vill ta kort "bara" betala för körlektioner.

Som duccedriver skriver så är kk ofta krav när man söker jobb, och även om det inte är det, så är det bonus att ha körkort i sitt CV.

#3 • Uppdaterat: 2014-08-12 10:49
Bortom

@Jes_ 2014-08-12 09:32,
de ´fasta´ kostnaderna (teori, alla tillstånd, halkkörning m.m) går på ca. 6500kr. Körskolorna tar ca. 500kr per 40 minuterspass. En genomsnittlig elev behöver ca. 40 timmars körvana för att klara uppkörningen.
Det blir ca. 35.000kr. Få datorer kostar så mycket :)

#4 • Uppdaterat: 2014-08-12 17:47
Focus

Inte klokt så mycket valfläsk det finns.

#5 • Uppdaterat: 2014-08-12 21:24
Oomkullrunkelig

Äckligt valfläsk från Socialdemokraterna. Det avger ett löjets skimmer.

#6 • Uppdaterat: 2014-08-12 21:49
Stefan Eriksson

Tramsförslag-Om man av olika anledningar har svårt i skolan eller inte är studiemotiverad tror jag inte löfte om studielån till körkort är lösningen på det problemet.

#7 • Uppdaterat: 2014-08-14 10:15
Pi

@leifer - "höja massa skatter" ? Exakt vilka avser du - jag har mest hört att det inte är aktuellt även om sossarna skulle ta makten - och glöm f ö inte att skall vi ha nån sjukvård, utbildning och åldringsvård av nån som helst klass så måste den finansieras gemensamt och det är detta som kallas skatt.

"Låna pengar med hög ränta" ? Aldrig har väl ränteläget varit lägre i detta land. När jag byggde hus på 80-talet låg t ex byggkreditiven på runt 12--14 % - DET var hög ränta på den typen av lån. Nä. bättre kan du leifer. Kritisera är helt OK när man har påvisbara fakta bakom men floskler är inte kritik utan bara rent skitsnack...

Sen om studielån för att finansiera körkort är rätt väg att gå kan säkert diskuteras men för många kan det nog idag vara en i allra högsta grad ekonomisk fråga. En av våra grabbar har inte körkort men där är det inte ekonomin som styrt eftersom kortet finansieras av undertecknad utan där är det nog andra grunder som gjort att han valt bort kortet - vilket jag personligen tycker är lite synd om man ser behovet på längre sikt.

#8 • Uppdaterat: 2014-08-14 12:37
Mr.Wheeler

@Bortom: Hur många kör 40 lektioner i körskola? De flesta kör några lektioner i körskola och tar "mängdkörningen" privat.
Mina tre barn tog 2-3 lektioner var, resten var med mig. Kostnad runt 7000/barn.

#9 • Uppdaterat: 2014-08-14 13:56
Pi

Nu tror jag inte nån bilskola med självaktning släpper upp en elev efter 2-3 lektioner även om eleven tränat mycket hemma. Sen är det diverse saker som läraren vill kolla och det är "för-uppkörningar" m m så min åsikt är att det är svårt att klara sig på mindre än 10--15 lektioner - även om man tränat mycket hemma. Men 15 lektioner är ju trots allt bara hälften av 30... Förr var det annorlunda men numera är det nog lite noggrannare kontroller...
Ena sonens körkort (han körde upp 2012) kostade ca: 8500 kr totalt inkl bilhyra uppkörning och själva körkortet och han var mycket intresserad, duktig att köra och körde under lång tid privat och dessutom köpte vi ett bra rabatterat "körkortspaket". Nu är det möjligt att denna bilskola var ovanligt noggranna och gärna ville att eleverna skulle klara sig vid det första uppkörningsförsöket vilket sonen också gjorde utan problem. Men efter bara 2-3 lektioner tror jag inte en bilskola släpper upp eleverna till uppkörning för dom vill ju inte heller ha en hög kuggningsfrekvens eftersom låga kuggningsfrekvenser också ett bra försäljningsargument. Och kostade körkortet ändå runt 7000 kr/barn så var det nog lite mera än 2-3 lektioner...

#a • Uppdaterat: 2014-08-14 14:39
Mr.Wheeler

@Pi: Mina barn körde upp som privatister med kontrollektioner hos körskolan, där körskolan talade om vad som behövde förbättras. Jag som privatlärare var med på dessa lektioner.
Kostnaden drar iväg med allt som är obligatoriskt, handledarutbildning, riskettan, halkkörning, uppkörning, hyra av uppkörningsbil, tillverkning av körkort mm. Som Bortom skriver så ligger de idag på runt 6.500, något mindre när mina barn körde upp. 2008, 2010 och 2011.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.