Nästa artikel
S-förslag till körkortslån direkt från lobbyister
Nyheter

S-förslag till körkortslån direkt från lobbyister

Publicerad 13 augusti 2014 (uppdaterad 13 augusti 2014)
Formuleringar i Stefan Löfvens sommartal, där förslaget om CSN-lån till körkort togs upp, ska ha varit hämtade ur lobbyistmaterial.
Formuleringar kring förslaget om CSN-lån för körkort i Stefan Löfvens sommartal ska vara tagna direkt ur lobbyorganisationernas rapport.

Det var tidningen Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist som uppmärksammade detta i en artikel i måndags. Han tycker att Bil Sweden och Sveriges trafikskolor riksförbund, som står bakom rapporten, borde få utmärkelsen ”årets lobbyist”.
 
Vi har tidigare
rapporterat om Socialdemokraternas förslag att stävja ungdomsarbetslösheten genom att underlätta för unga att ta körkort med hjälp av lån från CSN. I en rapport som publicerades i januari 2013 av branschorganisationer inom motor- och transportsektorn togs fyra förslag till att sänka kostnaden för att ta körkort fram. Ett av dem var just att erbjuda CSN-lån till unga som ville ta körkort.
 
Den formulering som Stefan Löfven ska ha tagit direkt från den rapporten är det  ”moment 22” som unga befinner sig i när de inte får jobb på grund av att de inte har körkort, samtidigt som arbetslösheten gör att de inte har råd att ta kortet.
 
Bil Sweden som tillsammans med Sveriges trafikskolor riksförbund är en av branschorganisationerna bakom rapporten är nöjda med genomslaget. Bil Swedens vd Bertil Moldén svarar så här på Dagens Medias fråga om hur länge de lobbat för förslaget.
– Det har varit ett långt och målmedvetet arbete. Vi har under flera år tagit fram bra och relevant statistikmaterial som äntligen börjat bära frukt.
 
Diskutera: Vad tycker du om branschorganisationernas påverkan i den här frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-08-13 14:52
Oomkullrunkelig

Fruktansvärt valfläsk från sossarna!

#2 • Uppdaterat: 2014-08-13 15:13
Leif Kavander

Finns en risk att de rödgröna kör statens finanser i botten om de vinner valet.

#3 • Uppdaterat: 2014-08-13 15:26
Pi

Har svårt att tro ett en röd/grön regering skulle köra finanserna i botten för det finns det nog ingen historik som stöder. De få gånger vi haft uppenbara problem är det nog "nån annan" som styrt vill jag minnas (fast minnet kan vara begränsat). Tror f ö inte att politiken skulle förändras speciellt mycket men man kan ju hoppas att utsatta grupper som sjuka och äldre får ett lite förbättrat liv. Det tycker jag faktiskt att vi som är i arbetsför ålder och dessutom har arbete kan bjuda på.

#4 • Uppdaterat: 2014-08-13 21:09
Focus

Redan idag är det långa köer för att ta körkort. Körskolorna kommer inte att klara av den belastning som detta förslag innebär.

#5 • Uppdaterat: 2014-08-13 21:49
Hundter

Jahaja! Då var Sossarna framme igen! Med vad då? Jo, naturligtvis...nya lån!
Men vem i hela friden ska betala??
Så, rösta på Sossarna, då behöver vi inte jobba mer! Alla får bidrag!
Om pengarna tar slut??
Då lånar vi mer!
Hurra!
Men om Sverige stannar med dessa sossar, kommunister och miljöpartister?
DÅ ÄR DET GOD NATT!

#6 • Uppdaterat: 2014-08-14 08:52
Minimats1

När har sossarna kört ekonomin i botten? De har haft regeringsmakten i stort sett hela tiden efter andra världskriget fram till 1976. De sparkar i alla fall inte på sjuka & arbetslösa som M har gjort under sina 8 år på makten. Dessa grupper måste svältas för att den som har ett arbete ska få mer pengar i fickan. Nazistfasoner tror jag dom flesta vill avstå ifrån eller så är någon så fattig & desperat att hen måste rösta på M.

#7 • Uppdaterat: 2014-08-15 06:52
Pi

Ja du leifer - du har inte funderat över att det lika gärna kan vara din politiska åsikt som är den som leder åt helt fel håll för landets invånare - inte minst för de sjuka, de äldre, de som behöver utbilda sig och inte att förglömma de stackare som utan egen förskyllan blivit arbetslösa och kanske dessutom passerat 50-årsgränsen.
Skatter behövs för att finansiera alla offentliga utgifter som är nödvändiga för att inte ytterligare öka segregationen i vårt redan kraftigt segregerade samhälle - en process som verkligen påskyndats de senaste 8 åren.
Personligen tillhör jag den lyckliga skara som gynnats mycket rent ekonomiskt av alla skattesänkningar men samtidigt måste vi faktiskt vara solidariska med andra grupper i samhället och inte bara tänka på oss själva - men det är tydligen en uppfattning som inte är så vanlig i dagens samhälle och inte minst i den politiska gruppering som du leifer uppenbarligen representerar . Sen vill jag gärna ha exempel på alla enorma skattehöjningar som du hela tiden ropar ut att de kommer att inträffa vid ett regimskifte.

#8 • Uppdaterat: 2014-08-15 11:51
Minimats1

Leifer: Jag har bott i en förort i Stockholm sedan 1969 & den förorten kom till i början av 60-talet & då bodde det mest svenskar & finnar här, dessvärre är området nu helt segregerat & det kanske bor 40 % svenskar kvar på grund av det villaområdet som byggdes i slutet på 70-talet. Bland hyresrätterna finns det nästan inga svenskar kvar. M har slagit igen skolan som bland annat jag gick i. De har stängt kulturhus & fritidsgård ungdomarna har igenstans att ta vägen. Vägarna underhålls inte längre utan de har också förfallit kan inte minnas att de asfalterats de senaste 8 M åren. Kanske fyllt de hål som blivit av vintern på sin höjd. Jag behöver inga fler skattesänkningar utan bättre samhälle där förorten inte glöms bort till förmån för Danderyd vart Reinfelt bor & växt upp. Jag har råd att betala några kronor mer i skatt för ett bättre samhälle. Vill sist tillägga att jag tyckte Göran Persson var ett svin som började med att nedmontera den svenska skolan där ungdomarna gick ut utan slutbetyg & började prata det svenska språket mycket dåligt med gramatiska fel. Det utan skattesänkningar. Leifer jag har inget emot dig & respekterar dig & jag tycker att alla får rösta vilket parti dom vill.

#9 • Uppdaterat: 2014-08-15 16:23
Minimats1

Leifer: Vad gäller invandringsfrågan så håller jag helt och hållet med dig. De jag inte gillar med M politik är att deras politik bygger på orättvisor. De gör dom som redan är rika rikare, och fattiga fattigare. Jag tycker att det är orättvist att exempel arbetssökande i fas 3 inte får ha sina barn på dagis, men ska ta hand om dom medan de i fas 3 är i meningslösa projekt skapat av Reinfeldt AB. Man måste ju ge några andra chansen att visa vad de går för, är de dåliga så är det ju ett nytt val om 4 år. Arbetslösheten är i alla fall större nu än 2006 när Reinfeldt tog över även statsfinanserna är i underskott nu men de var i överskott 2006.

#a • Uppdaterat: 2014-08-15 18:14
Pi

Känns som att du Leifer lever en bra bit ifrån den verklighet som många tyvärr tvingas in i - t ex p g a påtvingad arbetslöshet när människorna idag i stort sett tappar allt sitt människovärde för att vissa prioriterar t ex skattesänkningar.. Och jag håller med Minimats1 - jag har också råd att betala lite mera skatt för att de under senare år misshandlade grupperna i samhället skall få det lite drägligare, Solidaritet tycks numera vara ett bortglömt ord, nu är det bara jag, jag, jag, jag...
De tänkbara skattehöjningar du anger är nog mera propagandistiska gissningar. Men helt klart måste vi få in pengar nånstans och det är ju från skatter eller så kan man sänka skatten och ta en AVGIFT istället. Men det kostar minst lika mycket ur min börs men då har man ju gudbevars gjort en skattesänkning. Men förr eller senare kommer säkert nån i din familj eller bekantskapskrets också att drabbas Leifer och då om inte annat kanske du inser vad som är rätt och fel.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.