Nästa artikel
Ryssland planerar subventioner för elbilar
Nyheter

Ryssland planerar subventioner för elbilar

Publicerad 5 augusti 2021 (uppdaterad 5 augusti 2021)
Zetta är Rysslands första elbil, och ska enligt uppgift gå i produktion senare i år.
Men bara för de som byggs i landet.

Den ryska regeringen planerar att införa subventioner för de som köper en ny elbil från och med 2022. Men det ska bara gälla för bilar byggda inom landet, skriver Automotive News.

Ambitionen är att stimulera efterfrågan och produktion av ryska elbilar och göra dem tillgängliga för fler. Staten ska täcka en fjärdedel av kostnaden för en ny bil, upp till ett pristak på drygt 70.000 kronor.

I dag rullar det försvinnande få elbilar på ryska vägar. Uppskattningsvis 11.000 av de 45 miljoner bilar som var i trafik i landet förra året var eldrivna.

Det produceras heller inga elbilar i landet just nu, vilket potentiellt kan göra subventionerna verkningslösa. Rysslands första elbil, kallad Zetta, ska enligt uppgift börja produceras i slutet av 2021 men modellen har blivit försenad flera gånger tidigare.

Den lilla bilen får en toppfart på 120 km/h, en räckvidd på upp till 20 mil och ska kosta från omkring 60.000 kronor innan den statliga premien räknas in.

Ambitionerna från statligt håll är att det ska byggas 220.000 bilar i Ryssland årligen från år 2030. Flera internationella biltillverkare har enligt uppgift visat intresse för att bygga bilar i landet.

Ryssland skrev på Parisavtalet år 2019 och har förbundit sig att till år 2030 minska sina växthusgasutsläpp med 70 procent jämfört med 1990 års nivåer.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.