Nästa artikel
Rekordmånga bilhandlare i konkurs
Nyheter

Rekordmånga bilhandlare i konkurs

Publicerad Idag 6:30 (uppdaterad Idag 8:04)
Bilhandlarna har drabbats hårt av lågkonjunkturen. Färska siffror visar att branschen toppar listan över konkurser hittills i år.

Under det senaste halvåret har antalet konkurser bland bilhandlare ökat kraftigt. Branschen toppar listan på flest konkurser tillsammans med fastighetsbolagsbranschen. Det visar siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe, skriver Dagens Industri.

Jämfört med förra året har konkurserna inom bilhandeln ökat med 71 procent. Sammanlagt 108 företag i branschen gick i konkurs januari–juni, förra året var samma siffra 63 stycken.

Främsta anledningen till att företagen inte bär sig är minskade intäkter och att de inte har tillräckligt stora buffertar, enligt Motorbranschens riksförbund, MRF.

Det är mest små och nya företag som går omkull. Men även stora aktörer drabbas. I början av året ansökte till exempel Auto Lounge i Frillesås om konkurs. Företaget har tidigare haft omsättning i miljardklassen. Konkursförvaltaren Kenneth Nilsson konstaterar att privatleasing gör att kunderna knappt märker av konkursen.

– Det är först när bilen ska lämnas tillbaka som många inser vad som hänt, säger han till Dagens Industri.

Men den som har en speciell överenskommelse med bilhandlaren kan förlora på det. I samband med Auto Lounges konkurs har ett 20-tal kunder kommit med anspråk. 

– Bolaget har lovat att stå för vissa kostnader som inte ingår i avtalet med bankerna, det kan handla om övermil eller däck, och då anser sig kunderna lurade. De får då komma in med anspråk till konkursboet på den förlusten de anser sig ha lidit och sedan får de bevaka sin fordran, säger Kenneth Nilsson. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.