Nästa artikel
Rätt försäkring underlättar
Om olyckan är framme på semestern

Rätt försäkring underlättar

Publicerad 16 juni 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Bilskador på utlandssemestern kostade totalt omkring 250 miljoner kronor förra året, enligt beräkningar från försäkringsbolaget If. Nära var fjärde semesterresa till utlandet sker med bil.
Förra året gjorde svenskarna över två miljoner semesterresor med bil till utlandet. Siffror från If visar att totalt 18 000 skador på bil under semester utomlands anmäldes till försäkringsbolagen under 2007, till en sammanlagd kostnad av omkring 250 miljoner kronor.

- Det är viktigt att förbereda sig ordentligt innan man ger sig iväg. Både vara säker på att man vet vilka regler som gäller i det land man ska besöka och att man har med sig alla relevanta dokument, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Checklista inför bilsemestern:

Ta med registreringsbevis för bilen.
Se till att bilen är helförsäkrad.
Sätt på "S-märke" på bilen.
Se till att du har en skadeanmälan i bilen.
Varningstriangel är obligatorisk i de flesta länder.·
Kontrollera att reservhjulet har luft.
Beställ "Internationellt försäkringskort för motorfordon" så kallat "Grönt kort" från ditt försäkringsbolag.
Kolla så att försäkringen gäller i alla länder du tänker köra i och om du behöver köpa någon tilläggsförsäkring för bilen.
I vissa länder måste bilen ha elektronisk startspärr (immobilizer) för att stöldförsäkringen ska gälla.
I vissa länder bör bilens registreringsnummer vara ingraverat i bilens samtliga glasrutor.

Det kan vara bra att ta en tilläggsförsäkring så att man får ut en ersättningsbil (hyrbil) om ens egen bil havererar.

Egen bil

Om man ska köra utomlands bör bilen vara helförsäkrad. Då får man ersättning för skador på den egna bilen även om man är vållande.

- Trafiken utomlands är ofta mer aggressiv än vad man är van vid hemma. Det är lätt hänt att bilen får en buckla, och då är det skönt att veta att försäkringen täcker skadan, säger Dan Falconer.

I Spanien, Italien, Portugal och Ã-sterrike är det numera lag på att ha en CE-godkänd reflexväst i bilen. Detta gäller även om man bara är på genomresa i landet. Grönt kort, som fungerar som ett bevis för att bilen är trafikförsäkrad, behövs framför allt i Ã-steuropa.

Hela listan över länder som kräver grönt kort hittar du på www.if.se/resamedbil. Kortet beställer man från sitt försäkringsbolag.

Hyrbil

Planerar man att hyra bil på plats är det bra om det kan ske via en svensk biluthyrare. Alla de stora biluthyrarna har svenska kontor och kan förmedla bilar i nästan hela världen. Fördelen är att dessa går att anmäla till Allmänna Reklamationsnämnden om det skulle uppstå en tvist.

Man bör noga gå igenom försäkringsskyddet innan man hyr bil. Kontrollera noga vilka självrisker som gäller, att motsvarande svensk försäkringsomfattning ingår, om skyddet är beloppsbegränsat och att förare och passagerare omfattas av försäkringen. Om självriskerna är mycket höga kan det finnas anledning att köpa till ett självriskelimineringsskydd.

- Exempel på försäkringar som uthyraren gärna säljer på en men som kanske inte behövs är olika typer av förar- och olycksfallsförsäkringar. Dessa ingår oftast i hyrbilens försäkring. Utökad ansvarsförsäkring är en annan typ av försäkring som man ofta erbjuds. Men det behövs bara om man ska bila i USA, säger Dan Falconer.

När man hyr är det också viktigt att lusläsa kontraktet. Be att få ett kontrakt på engelska. Kontrollera särskilt klockslag för återlämnande och om bilen ska ha full tank.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-06-17 17:28
jonny (ej verifierad)

Märks att checklistan är skriven av ett försäkringsbolag. För nästan samtliga bilmodeller där ägaren följer serviceplanen ingår assistans, dvs. fri hyrbil/hotell övernattning om bilen går sönder och bilen inte kan lagas inom en rimlig tid. Onödig merkostnad att ta en extra försäkring för detta. Jag anser att Vi BIlägare borde upplysa om detta!

#2 • Uppdaterat: 2008-06-24 15:25
Erik (ej verifierad)

Jaså? Sånt ingår inte i min försäkring, trots att jag servar nogrannt. De frågar inte efter det. Det är ett mycket sämre skydd ang. rätt til hyrbil etc. utomlands, än vad vår tilläggsförsäkring via Falck har.

#3 • Uppdaterat: 2008-07-08 16:18
jonny (ej verifierad)

Det ingår inte i försäkringen utan i den mobilitetsgaranti som biltillverkaren ger så länge som du servar din bil enligt de föreskrifter som finns i serviceboken.

#4 • Uppdaterat: 2008-08-10 18:31
Jukka (ej verifierad)

Jag tror att "jonny" har en VW; audi eller skoda. Dvs VAG koncernens bilar har ett bra skydd genom servicegångar på märkerverkstäder

#5 • Uppdaterat: 2008-12-27 10:38
Metake (ej verifierad)

Det står ingen stans vad som gäller i försäkringshänseende om man får låna en släktings eller väns bil på semester i EUland. Behöver man då ha mer än reseförsäkringen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.