Nästa artikel
Räddningstjänstens bästa tips: Så kör du säkert i sommar
Nyheter

Räddningstjänstens bästa tips: Så kör du säkert i sommar

Publicerad 8 juli 2020
Så här års sätter semestertrafiken igång på allvar. I ett tidigare avsnitt av Vi Bilägares podcast intervjuade vi Anders Johansson, insatsledare på räddningstjänsten i Storgöteborg, för att ta reda på hur man bäst hanterar sommartrafiken.

Bilolyckor sker året runt, men på sommaren kan solen ställa till det mer än under andra årstider. Det är lätt att bli bländad, och asfalten kan börja ”blöda” när det blir varmt, och då blir det halt.

Anders Johansson, som jobbat inom räddningstjänsten sedan 1980-talet, har ett bra första tips: att ha ett par fula solglasögon liggande i bilen.

– Jag tycker man ska ha ett par solglasögon liggande i bilen. Man vet inte hur vädret svänger. En kollega till mig sa att man ska ha de fulaste solglasögonen i bilen för då är det ingen risk att man går ur bilen med dem.

Ser ni någon ökning i en viss olyckstyp under sommaren?

– På vintern kan vägen vara hal, men även på sommaren kan den vara hal på grund av vattenplaning och uppvärmda asfaltsvägar.

Det gäller att ha uppsikt i backspegeln när ett utryckningsfordon närmar sig.

– En del väljer att tvärbromsa för att göra så lite skada som möjligt och det är något vi i utryckningsbilen måste tänka på, att bilen framför kan tvärbromsa. Vissa gasar också på för att hinna till en busshållplats längre fram, men försök att ta det lugnt och gå åt sidan i möjligaste mån.

– Stanna inte utan försök hålla den hastighet du kan. Använd blinkers och visa tydligt vad du gör. Var inte den som hakar på efter det första räddningsfordonet för att komma fram.

Läs också: Proffsens tips: Så hanterar du krissituationen i bilen

Vid en olycka är det bra att ha en assistansförsäkring. Foto: Niklas Carle

”Bli inte hysterisk”

Om jag själv är först på olycksplatsen, vad ska jag göra då?

– Försök skaffa dig en överblick och se vad som behöver göras. Man kan inte kräva att alla ska ta hand om skadade människor, men man kanske kan ställa upp sitt fordon så det inte uppstår fler skador. Få upp varningstriangeln, larma 112 och hjälp givetvis de skadade om du klarar av det.

Vad ska man INTE göra på en olycksplats?

– Bli inte hysterisk. Går man in i chock så stanna i några sekunder och gå ned i varv.

Och när man ska passera en olycksplats, vad ska man tänka på då?

– Kör förbi olycksplatsen sakta. Vi kan gå ut i körbanan ibland. Fokusera på vägbanan och inte på olyckan, annars blir det kökrockar. Det är inte ovanligt, att det blir en eller två ytterligare krockar när vi har kommit till platsen.

Surfplattor kan ge skador

Om min egen bil stannar på motorvägen, vad ska jag tänka på då?

– Det är väldigt farligt. Därför ska man fortast möjligt ta sig ur bilen. Ta ur hela familjen och placera dem i diket på andra sidan räcket. Skulle man ha varningstriangeln nära, ställ ut den om det är möjligt.

Läs också: Test av väghjälp och assistansförsäkring till bilen – här är bästa valet

Hur stor risk är det att bli skadad av sin egen packning i bilen, till exempel lösa prylar som surfplattor och mobiler?

– Det behövs inte jättestora prylar utan det räcker med en surfplatta. Visst finns det risk med dem. Men jag kan inte säga att vi har många exempel som jag vet om där det var en surfplatta eller telefon som gjorde det där hacket. Men vi vet att risken finns.

Sista tipset från Anders Johansson blir att respektera alla som jobbar längs vägen – till exempel räddningspersonal, bärgare och polisen genom att köra långsamt förbi en olycksplats.

– Ibland får vi kritik för att vi stänger vägarna men det är för att risken blir för stor. Målet är att få igång trafiken så fort som möjligt förutsatt att det är säkert.

– Vi ska hjälpas åt i trafiken. Bli inte besviken för att någon tränger sig på det ena eller andra sättet. Släpp det och ha semester.

Hela intervjun och redaktionens bästa trafiktips i sommar hittar du här.

Foto: Niklas Carle

3 smarta trafiktips i sommar

• Överpacka inte bilen för då blir den för tung och det påverkar köregenskaperna.

• Var är varningstriangeln och reflexvästen? Se till att du vet var de ligger. Reflexväst är inget krav men det rekommenderas.

• Om ni ska åka långt, planera gärna resan i förväg och visa barnen på en karta så de är förberedda på ungefär hur lång resan är.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.