Nästa artikel
Polisen varnar för miss med släpkärra: ”Vi tar körkortet”
Nyheter

Polisen varnar för miss med släpkärra: ”Vi tar körkortet”

Publicerad 2024-07-18 06:30 (uppdaterad 2024-07-19 11:03)
Nedklassade släpkärror ökar risken för en vanlig felbedömning.

Risken är stor att du råkar lasta för tungt när du kör med släpkärra från trädgården eller renoveringsarbetet till soptippen. Trädgårdsavfall, grus och byggavfall väger ofta oväntat mycket. Nu varnar polisen för att risken för överlast ökar om du kör med en nerklassad släpkärra.

– Vi är inte ute efter att hindra folk att greja i hus och trädgårdar, men när man fyller kärror med grus och jord är det väldigt lätt att det blir för mycket, säger Richard Nilsson, trafikpolis och operativ koordinator vid region väst.

Just nedklassade släpkärror gör det svårare att bedöma om lasten är för tung.

– En obromsad kärra som är konstruerad för max 750 kilo är med andra ord lite klenare byggd, där syns överlasset lite enklare, säger Richard Nilsson. 

Bakgrunden är att allt fler släpkärror klassas ner för att bilister med B-körkort ska ha tillstånd att dra dem. Med andra ord anges totalvikten till 750 kilo, trots att släpkärran är byggd för tyngre vikt. Då blir det extra viktigt att ha koll på lastvikten.

Totalvikten må vara 750 kilo men lastvikten kanske bara är 450 kilo och det kommer man snabbt upp i om man fixar med huset och trädgården. Följden av att köra iväg med överlast kan bli stor. Du kan till och med förlora körkortet.

– Väger vi in släpkärran på 825 kilo, alltså tio procent, får du inte köra vidare. Då hindrar vi fortsatt färd. Om vi väger samma ekipage och du går över 30 procent, alltså över 975 kilo, så är det skäl för att återkalla körkortet, säger Richard Nilsson.

I grund och botten handlar det om trafiksäkerhet. 

– Men en mindre och överlastad släpkärra kan det börja vobbla om du kommer upp i 70 och då kan du tappa kontrollen rätt fort över bilen.

– Vi som jobbar med detta är fullt medvetna om att allmänheten inte har tillgång till vågar och vi är inte ute efter att jaga böter. Jag måste ändå betona att oavsett hur man tänkt, beräknat eller planerat sin last så är man som förare ansvarig för den vikt våra vågar faktiskt visar på vägen, så säger trafikförordningen, säger Richard Nilsson.

Här är trafikpolisens tips

Vad kan du göra för att minska risken för överlast? Kör du jord och grus är det svårt. Men Richard Nilsson har några råd:

  • Tänk så här: En skottkärra kan väga upp emot 100 kilo normalt lastad. Då kanske fyra till fem ”skottkärror” är ett maxmått om man vill vara säker på en 750 kilos kärra. 
  • Köper du material på en bygghandel kan du ställa krav på bygghandeln att hjälpa till med en viktberäkning på ditt lass. 
  • Göm inte att lastvikten är en del av totalvikten, kärrans tjänstevikt ska också rymmas inom de 750 kg.  

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (17)

  • 2024-07-24 10:31 Vissa bilar får ju inte dra…
  • 2024-07-24 10:31 Vissa bilar får ju inte dra…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.