Nästa artikel
Polisen varnar för vägpirater
Nyheter

Polisen varnar för vägpirater

Publicerad 8 april 2014 (uppdaterad 8 april 2014)
Under våren ökar risken för att bli lurad på bensin eller pengar längs vägarna i Sverige. Polisen går därför ut och varnar för så kallade vägpiraterna.

Enligt polisen ökar antalet personer som försöker lura till sig pengar eller bensin från trafikanter på svenska vägar nu under våren. Ett vanligt scenario är att en bil med utländska registreringsskyltar står vid vägkanten och att någon signalerar att de behöver hjälp.

Antingen berättar bedragarna en känslomässigt berörande historia om att de är på besök i Sverige men råkat ut för bekymmer och nu behöver hjälp. Att de är på besök i Sverige används som en anledning att föra på tal att de har guld att sälja billigt, bara så att de får kontanter nog att få hjälp att ta sig hem. Men det finns också lite obehagligare varianter.
– Det händer att man nästan slänger in guld genom bilrutan och sedan säger att de som stannat måste betala. Ofta dyker det upp fler personer som inte synts till först och situationen kan då upplevas som mycket pressad, säger Erik Nord som är operativ chef på polisen i Västra Göta land. Han har jobbat länge med problemet och hans råd är att alltid göra en riskbedömning innan man stannar för att hjälpa någon. En tumregel är enligt honom att aldrig stanna om man är själv i bilen och osäker på situationen. Rådet är då att alltid tipsa polisen på telefonnummer 114 14. Om personen verkligen råkat ut för problem kan polisen ändå vara till hjälp.

Bedrägerierna förekommer mestadels i de mer tätbefolkade delarna av landet samt längs vältrafikerade vägar. I somras genomförde polisen en räd där man följde flera grupperingar av så kallade ”vägpirater” under två veckor. Om en sådan satsning är aktuell i år igen är så klart inget polisen kan gå ut med, nu arbetar man istället för att få ut information om problemet till så många som möjligt.

Diskutera: Har du råkat ut för vägpirater?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-04-08 11:14
Hackenbush

Vägpriater är hemska, de är värre än vägpirater.

#2 • Uppdaterat: 2014-04-08 11:50
VW Polo 2012

Ha ha ha !! Det var snällt att du även varnade för vägpriater ;) Men snart ändrar VIB texten i all tysthet, och då undrar nytillkomna läsare vad du dillar om. Det har hänt mig förut.

#3 • Uppdaterat: 2014-04-08 12:59
Andreas Jennersjö

Tack för rättningen Hackenbush.

#4 • Uppdaterat: 2014-04-08 14:16
Hackenbush

Det är väl samma pirater som för ett antal år sedan hade utförsäljning av "skrot" utanför storvaruhusen i storstäderna. Men där blev de snabbt genomskådade och det var kanske inte lika lätt att smita undan polisen på en parkering.
Att låtsas vara i nöd funkar ju på oss blåögda Svenskar.

#5 • Uppdaterat: 2014-04-08 15:43
Styrbjörn

Så nu vågar man inte ens stanna om någon tycks behöva hjälp efter vägen? Hoppas det inte är jag som får problem med bilen en kall vinternatt... tack EU.

#6 • Uppdaterat: 2014-04-08 15:46
Andreas Jennersjö

Jag har redigerat en kommentar då den uttryckte en för kommentarsfältet ej tillåten formulering rörande människosyn.

#7 • Uppdaterat: 2014-04-08 17:17
trasten

Alla som tyckte att EU var en bra sak, varsågod och skölj!

#8 • Uppdaterat: 2014-04-08 18:17
Focus

Man undrar vad EU har med den här saken att göra. Visst har man lättare att komma in i landet men detta förekom långt innan vi gick med i EU. Dessutom finns det massor av svenska fähundar som gör sitt yttersta för att klå Svensson.

#9 • Uppdaterat: 2014-04-08 18:44
trasten

Att vi har fått svängdörrar vid gränserna har ju inte gjort vårat samhälle säkrare direkt!

#a • Uppdaterat: 2014-04-08 20:32
saabnisse

Det behöver naturligtvis inte vara inresta skojare, även om man förstås tror det i första hand, men vi måste ändå komma ihåg att vi varit, och fortfarande är, duktiga att själva producera egna nationella skurkar!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.