Nästa artikel
Polisen agerar mot studentflaksolyckor
Nyheter

Polisen agerar mot studentflaksolyckor

Publicerad 17 juni 2014
Polisen ska nu samla in uppgifter om årets olyckor och försöka förbättra säkerheten på studentflaken.
Årets studentflaksolyckor har fått Polisen att reagera. – Vi vill inte förbjuda flaken, men vi vill få dem säkrare, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.
I år har det skett flera allvarliga olyckor med studentflak runt om i landet. Nu ska Polisen samla in uppgifter om olyckorna och försöka förbättra säkerheten. I första hand ska insatsen leda till att chaufförerna får bättre information om hur de ska bete sig när de kör med människor på flaken.
– Många chaufförer har aldrig kört levande varelser och vet inte hur man ska bromsa utan att hälften som står på flaket ramlar, säger Bengt Svensson.
 
Generellt är det förbjudet att åka på flak, men studentfirandet är undantaget från den regeln. Om inte säkerheten sköts kan de dock stoppas direkt.
– Allvarligast är naturligtvis fallolyckorna från flaken. Men ibland försöker andra ungdomar att klättra upp på flaken i farten – och riskerar att ramla av. Ibland sprutas champagne och öl på förbipasserande – andra gånger kastas burkar och flaskor. Det skapar stor irritation och träffas någon av en flaska kan det ge stora skador, säger Bengt Svensson.
 
Diskutera: Hur ska säkerheten på studentflaken förbättras?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-06-17 14:17
Hackenbush

Men herrejesus att stå på ett flak utan säkerhetsanordningar och dricka mägder av sprit, det är olyckor som bara väntar på att hända och detta vill vi unna våra barn?
Förbjud detta elände för hur skall man kunna göra detta säkrare? Ha stolar med säkerhetsbälten på flaken?

#2 • Uppdaterat: 2014-06-17 14:57
Stefan Eriksson

Jag tycker personligen att det är fånigt att åka runt full på ett flak och skrika etc, men om studenterna har kul glädjes jag med dem. jag ser en stor fördel med flakåkning-Alla gör samma sak " fattig" som rik lång som kort vit som mörk. När jag gick ut i mitten på 80 talet skulle många bräcka varann i häftigaste transportmedel hem efter utspringet. Det var Porschar, Ferrari, Limousin, veteranbilar och Helikopter!
Säkerheten förbättras om krav på nykterhet på flaket gäller samt högre krav på den som är flakvakt.
Intresset att åka flak kommer att minska kraftigt med nykterhetskrav, men jag kan inte förlika mig med att tillåta fulla ungdomar med förlorat omdöme på ett lastbilsflak i trafiken.

#3 • Uppdaterat: 2014-06-17 19:32
Eric H

Vad säger Lagen om persontransport på lastbilsflak?
Är det ens tillåtet?
Vill minnas att jag under miltärtjänsten (60-talet) fick veta att Försvaret hade någon form av dispens för detta. Transporterna skedde alltid med personalen sittandes med ryggen i färdriktningen..Stå upp var förbjudet..
"studentflaken" tycks lyda under andra lagar.....

#4 • Uppdaterat: 2014-06-17 22:08
Focus

Man har haft föreskrifter om säkra flak för studentåkande i 10-tals år men vad gör det för nytta när polisen i synnerhet i småorter inte räcker till för att kontrollera fordonen för att de har massor av annan tjänst som skall göras såsom trafikdirigering m.m.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.