Nästa artikel
Nytt radioprogram om bilkultur
Nyheter

Nytt radioprogram om bilkultur

Publicerad 3 april 2012 (uppdaterad 4 april 2012)
Fredag 6 april sänds radio med rallyprofilen Tina Thörner och journalisten Eric Schüldt på bilresa. Vi Bilägare har pratat med dem.

Tina Thörner är ett välbekant namn inom bilkretsar medan kulturjournalisten Eric Schüldt precis tagit körkort. Tillsammans har de åkt på en tur genom Sverige med bilen som radiostudio och träffat människor som på ett eller annat sätt har kärlek till bilen.

Programmet heter Svängradio och är uppdelat i två delar där den första spelades in för ett par veckor sedan och sänds i Sveriges Radio P4 den 6 april klockan 14:03.
–Det blir ett möte mellan den minst erfarne och den mest erfarna inom bilvärlden, säger Eric Schüldt.

Varför åker du omkring med Tina Thörner? 
– Jag har blivit extremt bilintresserad sedan jag tog körkort, så jag och vår producent Ulrik Petersson tänkte att vi borde göra ett program tillsammans med någon som är väldigt erfaren, och då var Tina Thörner det självklara valet.

Hur har ni blivit bemötta?
– Tina är motorkändis och väldigt glad och frammåt så alla tycker det är kul att träffa henne. Men det är många som undrar vem jag är, bilvärlden är ny för mig. 

Hur tror du att ett bilprogram fungerar i radio?
– Man får som programledare beskriva det som händer. Det ska kännas som att man är med oss bakom ratten. Vi har fått till en lustfylld ton och bra bilmusik. Jag hoppas lyssnarna ska tycka att det är kul att åka med oss i en timme.

Tina Thörner lockades av att vara med i något som inte bara var rally och är nöjd efter första inspelningen.
– Det var avspänt och en intressant mix mellan olika saker med ett annorlunda tänk. Det var jättetrevligt så jag lovade att vara med i de här två inspelningarna, säger hon.

Vi tycker:

Bäst trots bullret


1. En Kia sticker inte ut trots att framtoningen vill vara lyxigare än för tvilling-Hyundai. Bra förhållande pris/utrustning i den testade versionen GT-Line, som för många köpare lockar med flärd på rätta ställena. Själva bilen är föga märkvärdig – hyfsad fjädring, hyfsade köregenskaper (men bra i undanmanövern), hyfsade utrymmen, hyfsad motor- och drivningskultur, hyfsad förbrukning ... så håller det på. Totalekonomin är gynnsam, garantierna ett starkt argument. Det är inte ljudkomforten, maken till enerverande buller på grövre underlag finns knappt men vare sig Hyundai eller Toyota är tystlåtna heller så i den här omgivningen straffar Ceed inte ut sig lika mycket som mot tystare (europeiska) konkurrenter.

2. Om Hyundai inte gjort bort sig så markant i undanmanövertestet hade i30 tagit hem segern. En bussig bil med rejäla kvalitéer och bra utförande under den vardagliga ytan. Visserligen är bilen bullrig, men de båda konkurrenterna är ännu värre på den punkten.

3. Att Toyota har en storsäljare på hand i Corolla Touring Sports är ingen djärv gissning. Executiveutförandet är välutrustat men väldigt dyrt, billigare finns. I grunden en supersmidig bil med sämre totalutrymmen och fjädringskomfort än konkurrenterna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Kan väl vara intressant. Problemet är Tina's extremt breda värmländska dialekt som jag har lite svårt att förstå. Någon på SR skulle kanske diskret föreslå henne att försöka prata lite begripligare...

Eller kan inte de som kommer från de djupa värmländska skogarna svenska ;-)

#2 • Uppdaterat: 2012-04-03 22:10
ernst69

Tina är en så jättego´, chosefri och ambitiös kvinna! Jag gillar dialekter, vilka numera blivit mer respekterade tack vare de folkliga språkinventeringar som Fredrik Lindström har gjort för TV .

Tina är som bäst när hon är sig själv och det går alltid hem i stugorna.
Ser verkligen fram emot att höra den duktige och lågmälde journalisten Eric Schüldt, som jag själv har lite samarbete med ett par gånger. Intressant med en ny och annorlunda bilradiodokumentär!

#3 • Uppdaterat: 2012-04-05 13:49
Mager

Kom nu bara inte och säg att du är skåning Rålle :)

#4 • Uppdaterat: 2012-04-05 19:08
Toyota-Uno (ej verifierad)

TINA THÖRNER BRUKAR VARA PÅ RADIO HON SJUNGER PÅ ENGELSKA OCH KNARKAR

#5 • Uppdaterat: 2012-04-05 19:13
Toyota-Uno (ej verifierad)

skål!!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.