Nästa artikel
Nybilsdoften kan vara giftig – efter bara 30 minuter
Nyheter

Nybilsdoften kan vara giftig – efter bara 30 minuter

Publicerad 19 april 2023
Det räcker med en halvtimmes bilkörning för att interiören i nya bilar ska ha gett ifrån sig höga halter av cancerogena kemikalier, visar en ny studie.

Att köra runt med en doftgran kan innebära risk att utveckla astma eller allergi, visade en granskning vi skrev om tidigare i veckan.

Men även nybilsdoften som många uppskattar kan ge upphov till hälsoproblem. En ny studie av kinesiska forskare visar till exempel att nybilsdoften kan ge upphov till bland annat leukemi.

I studien lämnades en ny bil stående utomhus i tolv dagar. Under den perioden gav kupén till exempel ifrån sig 35 procent högre halter av formaldehyd än den godkända nivån i Kina, som använts som basnivå i jämförelsen. Halterna av acetaldehyd som kan ge andningssvårigheter låg 61 procent över vad som anses säkert.

Halterna låg på höga nivåer även efter bara 30 minuters bilkörning.

– Många av dessa föreningar är listade som cancerogena, men det är också solljus och alkohol. Det är dosen som gör giftet. Bara för att något är närvarande betyder inte automatiskt att det är ett problem – det handlar om kvantiteten, säger Oliver Jones, professor i kemi vid universitetet RMIT i Australien som kommenterat studien i tv-kanalen CBS.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 29 april 2023 John2008 skrev: Min…
  • 27 april 2023 Min erfarenhet är att nya…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.