Nästa artikel
Ny studie: Var femte dödsfall kan kopplas till fossila bränslen
Nyheter

Ny studie: Var femte dödsfall kan kopplas till fossila bränslen

Publicerad 11 februari 2021
Förbränning av fossila bränslen står för fler dödsfall än rökning och malaria, enligt en ny studie från forskare vid fyra universitet.

Att avgaserna från fossila bränslen är skadliga är känt sedan länge. Men enligt nya beräkningar kan de små partiklarna som uppstår vid förbränning av fossila bränslen vara farligare än forskarna tidigare trott.

Det handlar om extremt små partiklar som kallas PM2,5. De tar sig in i lungorna och därefter direkt in i blodomloppet där de bland annat kan ge upphov till allvarliga hjärtproblem och för tidig död. Barn och gamla är särskilt känsliga.

Forskare från fyra universitet har samarbetat i en ny studie som kopplar samman utsläppsnivåer med hälsodata. Metoden innebär att forskarna kunnat dela in hela jordklotet i ”boxar” som mäter fem gånger sex mil och undersöka utsläppsnivåerna i varje box individuellt.

– Vi ville kartlägga var utsläppen finns och var folk bor, för att kunna se mer exakt vilken luft de andas in, säger Loretta Mickley, en av forskarna bakom studien.

I Europa kan knappt 17 procent av alla dödsfall för personer över 14 år kopplas till utsläpp från fossila bränslen. Snittet i världen är 18 procent.

Enligt den nya studien kunde i snitt 18 procent av alla dödsfall som inträffade under 2018 kopplas till förbränning av fossila bränslen. Det motsvarar 8,7 miljoner dödsfall vilket är en dubbelt så hög siffra som i tidigare studier.

– Vi kan inte med gott samvete fortsätta vara beroende av fossila bränslen när vi vet att de har en så allvarlig effekt på hälsan, säger en annan av forskarna, Eliose Marais, till The Guardian och påpekar att forskarna blev överraskade av resultatet.


Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.