Nästa artikel
Northvolt i krismöte – 1 600 personer sägs upp
Nyheter

Northvolt i krismöte – 1 600 personer sägs upp

Publicerad 2024-09-23 13:14 (uppdaterad 2024-09-23 14:03)
Northvolt behöver kapa kostnaderna och göra ”smärtsamma” neddragningar, enligt företagets vd Peter Carlsson.

Batteritillverkaren Northvolt har stora ekonomiska problem och har tidigare varnat för att anställda kan behöva sägas upp. Företaget har gjort en ”strategisk översyn” av hela verksamheten.

På måndagen kallades de anställda till ett stormöte. Det står nu klart att 1 600 personer varslas om uppsägning varav 1 000 i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm. Det motsvarar en av fyra anställda i Sverige.

– För våra medlemmar kommer det här beskedet som en djup besvikelse. Vår uppgift som fackförening är nu att stötta medlemmarna i denna svåra situation på alla sätt vi kan, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Northvolt ändrar också till viss del inriktning för företaget och ska nu fokusera på att snabba på den storskaliga produktionen av battericeller i Skellefteå till de biltillverkare som lagt beställningar.

Northvolts vd säger att neddragningarna är ”utmanande och smärtsamma”

Peter Carlsson som är vd för Northvolt, säger att företaget måste lägga all energi och alla pengar på kärnverksamheten, och att neddragningarna är nödvändiga för att säkra Northvolts framtid. Han säger också att neddragningarna är ”utmanande och smärtsamma”.

– Vi måste se till att vi tar rätt beslut i rätt tid som svar på motvinden i bilindustrin och det större industriklimatet. Vi är fast beslutna att klara de utmaningar vi ställs inför, säger han i ett pressmeddelande.

Rent konkret ska expansionen av fabriken i Skellefteå läggas på is och arbetstakten i utvecklingscentret Northvolt Labs i Västerås saktas ned.

– I dag är en av de mest utmanande tidpunkterna i vårt företags historia, säger Daniela Maniaci, hr-chef på Northvolt.

Läs gärna vårt reportage om batterifabrikernas baksida, och vårt reportage om batteriåtervinningen på Northvolt Labs.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 2024-09-24 20:56 Tror inte det finns några…
  • 2024-09-24 19:42 L. Mäkinen skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.