Nästa artikel
Nissan utvecklar färg som kyler ner bilen
Nyheter

Nissan utvecklar färg som kyler ner bilen

Publicerad 2024-08-07 11:53 (uppdaterad 2024-08-07 15:38)
Nissan håller på att utveckla en färg som ska minska värmen om bilen står i solen. På så sätt ska temperaturen i kupén och även att luftkonditioneringen används mindre.

Du vet känslan när bilen har stått parkerad i solen en varm sommardag, och hela bilen är kokhet? Den japanska biltillverkaren Nissan håller på att utveckla ett sätt att försöka få bort den alstrade värmen.

Genom en ny färg är tanken att temperaturen i kupén ska sänkas, men även luftkonditioneringen ansträngas mindre. Processen kallas radiativ kylning.

Radiativ kylning innebär en kropps förmåga att transportera bort värme genom strålning. Processen används redan i bland annat för värmesköldar som används till rymdskepp. Liknande färg används i dag till att kyla ner byggnader.

Nissan samarbetar med ett specialistföretag på området och slutprodukten är tillverkad av ett hemligt syntetiskt kompositmaterial som har egenskaper som vanligtvis inte finns i naturen.

Huvudelementet i färgen är mikrostrukturpartiklar som reagerar på ljus. Förenklat reflekterar de tillsammans bort energi från bilen tillbaka i atmosfären.

Nissan uppger att projektet har varit i gång sedan 2021 och experiment har enligt den japanska biltillverkaren varit uppmuntrande. Dock är det i dagsläget oklart när och om färgen kan lanseras på marknaden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2024-08-11 09:13 N-iclas, "det lönar sig att…
  • 2024-08-08 14:07 Tja... Omvänt blir bilen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.