Nästa artikel
Namnbråket över – GM och Ford överens om förlikning
Nyheter

Namnbråket över – GM och Ford överens om förlikning

Publicerad 6 oktober 2021 (uppdaterad 6 oktober 2021)
GM stämde Ford för namnet ”Bluecruise”. Nu läggs rättssaken ned.

I juli i år stämde General Motors sina Detroit-grannar Ford. GM menade att namnet på Fords självkörningssystem Bluecruise lät för likt deras egna Super Cruise.

Ford kallade då stämningen för ”tramsig” och menade att ordet cruise är en välkänd och vida använd term som GM inte kan kräva ensamrätt på. Cruise control är det engelska termen för farthållare.

Nu verkar Ford få rätt. I söndags meddelade parterna att de har kommit överens om en förlikning, vilket innebär att de ska lösa konflikten utanför domstolen. 

Exakt vad förlikningen innebär är inte känt, men en talesperson för Ford säger till Reuters att de ”kommer att fortsätta använda namnet Bluecruise, precis som vi gör i dag”. 

GM meddelar att de har löst fallet ”på ett fredligt sätt”, men har inga ytterligare kommentarer.

GM har haft sitt förarassistanssystem Super Cruise på marknaden sedan 2017. GM har dessutom ett dotterbolag kallat Cruise, som jobbar med att utveckla självkörande bilar. Fords motsvarighet Bluecruise lanserades i april 2021.

I samband med stämningen menade GM att namnet Bluecruise skulle orsaka ”irreparabel skada” för dem och deras varumärken. Ford är av en annan åsikt. ”Bilister har i decennier förstått vad cruise control är, alla biltillverkare erbjuder det och ’cruise’ är en vanlig förkortning för funktionen”, sa en representant för Ford i juli.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.