Nästa artikel
MRF anmäler nätföretag som säljer AC-gas
Nyheter

MRF anmäler nätföretag som säljer AC-gas

Publicerad 20 april 2015 (uppdaterad 20 april 2015)
Enligt MRF kan den AC-gas som uppges vara miljövänlig innehålla gasol och därmed vara högexplosiv.
Enligt Motorbranschens riksförbund utsätts mekaniker för livsfara efter olagliga byten av AC-gas. Nu anmäler de ett nätföretag som säljer gör-det-själv-satserna.
Motorbranschens riksförbund, MRF, har anmält ett e-handelsföretag till Konsumentverket för tillhandahållande av ”farlig tjänst”.
 
MRF menar att allt fler privatpersoner nu ger sig på riskfyllda gastbyten i klimatanläggningarna på sina bilar något som kan vara både farligt och olagligt.
 
Satserna med explosiv och miljöfarlig gas samt den utrustningen som krävs för att göra bytet säljs enligt MRF av flera svenska e-handelsföretag. I april valde förbundet att anmäla ett av dem.
 
Byten eller påfyllningar som gjorts av någon utan rätt kunskap kan medföra att personal på bilverkstäder utsätts för livsfara när de arbetar med fordonen. En av anledningarna till den förhöjda risken för person- och miljöskador är att den gas som levereras i vissa fall inte är anpassad för kylsystemen i bilarna.

Då själva försäljningen av gör-det-själv-satserna inte är olaglig är det istället möjligt att anmälan kan få e-handelsföretaget fällt för hur de skickar varan till sina kunder. Enligt MRF ska den explosiva gasen vid ett tillfälle gått med så kallat Privatpaket till ett vanligt postombud.

Konsumentverket har nu skickat MRF:s anmälan till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är först efter deras granskning som möjligheten finns  att just distributionen av den farliga gasen kan få e-handelsföretaget fällt.

I dag är det den kommunala miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som ska svara för kontrollen av försäljning och förvaring av dessa produkter, något som MRF inte tycker är tillräckligt.
– För att en kommunal hälsoskyddsinspektör ska rycka ut krävs en anmälan, det vill säga att något har gått snett. Men då är det i regel försent, påpekar Joachim Due-Boje som är ansvarig för bilverkstadsfrågor hos MRF.

Diskutera: Tycker du att det är ett problem med försäljningen av gör-det-själv-satserna för gasbyten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-20 15:23
a128

Det är ju klart att bilverkstäderna vill ha monopol på dessa jobb

#2 • Uppdaterat: 2015-04-20 15:56
Toprunner

Det är Propan/butan i fyllnadskiten vilket är ett utmärkt köldmedium. Alla europeiska tillverkare av kylskåp fyller sina produkter med det. Mest för att runda de löjeväckande bestämmelser runt r134a som alla tillverkare utsätts för. EU försöker ju dessutom tvinga bilfabrikerna att använda ett köldmedium som är minst lika brandfarligt som butan i personbilar men misslyckas förmodligen på grund av USA marknaden där det är otänkbart. För hemmafyllaren är det inte värre att fylla med dessa eftermarknadskit än att fylla cigarettändaren med gas eller att koppla gasol till husvagnen. En fyllning förutsätter dock att man kunna evakuera sitt sytem med en vakumpump.

Det bästa vpre om man avreglerade detta vanvettessytem med köldmediehantering så vi fick tillbaka de rejäla grejor som fanns tidigare, De användes ju dessutom i brandsläckare.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-20 16:59
trasten

Problemet är väl att informationen om vilken gas som finns i bilen kan bli bristfällig. Verkstaden vill gärna inte få in någon annan gas i sin 70000kronors r134 aggregat!

#4 • Uppdaterat: 2015-04-20 17:09
Eric H

I Australien lär det enda tillåtna i AC vara just nån butanblandning...
Funkar tydligen där men inte oligopolens Sverige..

#5 • Uppdaterat: 2015-04-20 17:13
trasten

Nu är det väl inte Sverige som har bestämt att det ska vara r134 i hela västvärldens bilpark?

#6 • Uppdaterat: 2015-04-20 19:25
Oomkullrunkelig

Varför ska folk hålla på och skruva i sina egna bilar?

#7 • Uppdaterat: 2015-04-20 22:41
duccedriver

Med lite läckage i kondensorn, kan den ju användas som gasolgrill.....
Perfekt på campingsemestern!

#8 • Uppdaterat: 2015-04-21 07:15
1storstark

Kostnad att lämna in är väl runt en dryg tusenlapp. Då vet man att det blir vacumkört, den gamla gasen tagits omhand och ifyllt rätt mängd av rätt gas. Är det då värt det att mixtra själv?

#9 • Uppdaterat: 2015-04-21 11:59
saabnisse

Det kan väl vara så att om någon sätter igång med att svetsa på kondensorn så smäller den, ungefär som när idioter svetsar på en fälg med punkasprejlagat däck.
Det är ju alltid idioterna som ska skyddas till varje pris!

Men MRF kan vara lugna, personligen lämnar jag in bilen för gaskontroll.

#a • Uppdaterat: 2015-04-21 17:40
1storstark

Att uppfinna en idiotsäker grej går inte eftersom de mest uppfinningsrika är just idioterna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.