Nästa artikel
Mini visar ny Countryman
Nyheter

Mini visar ny Countryman

Publicerad 19 april 2014 (uppdaterad 22 april 2014)
Nya Mini Cooper Countryman är nu här. Förutom ny design ska bilen fått lägre ljudnivå i kupén samt blivit rymligare.

I år lanserades en ny generation Mini Cooper vilket innebar att även en ny Countryman-modell var att vänta. När den nu presenteras är konceptet idag som innan en högbyggd bil med fyra dörrar och drivning på alla hjul möjligt som tillval.

Den nya generationen Countryman vill profilera sig som en kompakt och mångsidig premiumbil. Jämfört med den tidigare generationen har denna bland annat fått bättre komfort i from av mindre motor- och vägljud i kupén. På den praktiska sidan kan baksätet skjutas 13 centimeter i längdled för att passa olika passagerare eller tillfälliga behov av större bagageutrymme. Skulle det behövas kan baksätet fällas 40:20:40 och därmed öka lastutrymmet från 350 till 1 170 liter.

Som motoralternativ finns fyrcylindriga diesel- och bensinmotorer att välja mellan. Samtliga motorer ska klara sig inom EU6 standarden som gäller från och med nästa år. Bensinalternativen är på 1,6 liter och spänner från basmodellens 122 hästkrafter till turboladdade Cooper S-variantens 190 hästkrafter. Dieseln som betecknas DS ger 143 hästare och högsta vridmomentet på 305 Newtonmeter.

Alla motoralternativ paras med en manuell sexstegad växellåda som standard men en sexväxlad automat finns som tillval. I sommar kan vi vänta den än mer körglada MINI John Cooper Works Countryman med 218 hästkrafter och fyrhjulsdrift som standard.

Diskutera: Vad tycker du om nya Mini Cooper Countryman?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-04-19 18:35
Hackenbush

Den är ju inte direkt någon Mini längre och jag gissar att detta både på gott och ont.

#2 • Uppdaterat: 2014-04-20 13:30
Roy J

Såg den på stan och reagerade först på den griniga grillen med sina nedsvängda mungipor. Surt, tufft eller aggressivt? Kunde inte bestämma mig.
Att det var en "hundkoja" gick dock inte att ta miste på - åtminstone för oss som varit med om originalet. Ingen "koja" har varit vacker och de nya från BMW har inte ens varit rymliga i förhållande till storleken, till skillnad mot det pyttelilla originalet.
Den här är säkert betydligt rymligare och smartare. Troligen rolig att köra. Komfortabel? Hm...
Karaktär har den förvisso. Och ett högt pris.

#3 • Uppdaterat: 2014-04-20 21:06
Hälsingen

Roy J!
Det är sällan jag tillrättavisar dig, men nu känner jag mig nödgad:
precis, som många andra, tror du att dagens MIni kommer från BMW.
Visst, de kommer från BMW-koncernen, men de första "nya" MIni utvecklades av Rover-koncernen, och MIni tllverkas än idag i GB.

Mini är alltså inte mer BMW än vad exempelvis MG var tills det senare märket sådes av BMW.

#4 • Uppdaterat: 2014-04-20 23:39
Roy J

Jag vet att Mini liksom Rolls Royce tillverkas i England, men nog är det mycket know-how och teknik från ägarna BMW. Var det största utvecklingsarbetet sker, vet jag faktiskt inte.
Honda har ju till exempel sammansättningsfabriker lite runt om i världen, men utvecklingen sker i Japan eller ibland i USA.

#5 • Uppdaterat: 2014-04-21 01:41
Roger Skagerström

Det sitter väl BMW-motorer i Minisarna? Och jag såg på deras sida att de går att få med DSC - Dynamic Stability Control, som är en "BMW-grej". Så nog letar sig lite BMW-prylar ner i Minisarna :P

#6 • Uppdaterat: 2014-04-21 14:46
true believer

Roger Skagerström@ Mini ägs av BMW, till skillnad från Volvo som ägs av Kina
och är Ford produkter, så sitter det hållbara grejer än Kina och Ford delar. Volvo är ett dåligt nybilsköp de lever bara på sitt gamla säkerhets rykte.

#7 • Uppdaterat: 2014-04-21 16:20
Raphael

En alldeles förfärlig design utanpå och inuti. Och grillen som ser ledsen och arg ut, den får mig bara att backa backa backa... för den ser redan påbackad ut! :)

Det är BMW-motorer och BMW-teknik i Mini och Mini utvecklas av BMW i Tyskland. Plattformen som Mini använder, den utvecklas av BMW i Tyskland.
Att grundkonceptet utvecklades av Rover - ja det var länge sedan och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Idag är Mini inget annat än en ren BMW-produkt.

#8 • Uppdaterat: 2014-04-21 19:17
Axelman

Men snälla.... SLUTA förstöra Minin!!

#9 • Uppdaterat: 2014-04-21 19:39
saabnisse

Jag tycker i motsats till många andra att grillen är ganska snygg.
Lite aggresiv, inte lika slätstruken som många franska och inte vulgär som japanska bilars.
Den passar ganska bra till bilen.
Sedan är det ju riktigt att den här bilen inte har mycket gemensamt med ursprunget, inte ens namnet "Mini", det var ju något som kom senare.

#a • Uppdaterat: 2014-04-21 19:48
Audi A5 SB

Jag tycker bilen är direkt vulgär. Men den är inte lika ful som sin like; Fiat 500L. Den senare finns f.ö. med i en "fulaste bilen-lista" på en konkurrerande hemsida.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.