Nästa artikel
Mercedes varnar för falska originaldelar: ”Ingen kvalitetskontroll”
Nyheter

Mercedes varnar för falska originaldelar: ”Ingen kvalitetskontroll”

Publicerad 2024-08-08 10:37 (uppdaterad 2024-08-08 12:58)
Efter hundratals razzior avslöjades 1,6 miljoner falska Mercedesdelar under förra året.

En bildel som ser ut att vara en originaldel behöver inte nödvändigtvis vara det. Mängder av falska bildelar är i omlopp och säljs öppet på nätet.

Mercedes avslöjar nu att mer än 1,6 miljoner falska ”originaldelar” beslagtogs av myndigheter runt om i världen under förra året efter att över 740 räder gjorts. Över 140 000 annonser och erbjudanden om falska bildelar har tagits bort.

Bland bildelarna som hittades fanns bland annat falska bromskomponenter, fälgar och reservdelar till styrningen. Enligt Mercedes håller de inte samma kvalitet som originaldelar och kan bland annat ge längre bromssträcka vid en nödsituation. 

Det handlar alltså inte om ”universaldelar” som är lagliga, utan om bildelar som uppges komma från Mercedes men inte gör det.

– Förfalskningsindustrin genererar enorma marginaler och har samma struktur som organiserad brottslighet. Det äventyrar trafiksäkerheten och det finns inga kvalitetskontroller, säger Renata Jungo Brüngger, styrelseledamot i Mercedes med ansvar för integritet och hållbarhet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 2024-08-12 21:28 Köpte hjullager på Biltema…
  • 2024-08-12 21:13 Javisst har jag handlat en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.