Nästa artikel
Mercedes-Benz S Guard 4Matic är märkets första skyddsbil med fyrhjulsdrift
Nyheter

Mercedes-Benz S Guard 4Matic är märkets första skyddsbil med fyrhjulsdrift

Publicerad 10 augusti 2021 (uppdaterad 10 augusti 2021)
Panikknapp, automatisk brandsläckare, runflat-däck, förstärkta fönsterrutor och skottsäker kaross bland finesserna.

Efter att ha presenterat nya S-klass förra året offentliggör Mercedez-Benz nu en variant för välbeställda och högt uppsatta människor i behov av extra skydd när de transporterar sig.


S 680 Guard 4Matic är Mercedes första skyddsbil med fyrhjulsdrift. Motorn är en V12 med biturbo på 612 hästkrafter. Av viktskäl är toppfarten begränsad till 190 kilometer i timmen. Tyngden och den effektstarka motorn driver upp förbrukningen som ligger på 19,5 liter per 100 kilometer. Koldioxidutsläppet är 442 gram per kilometer.


Bilen är av skyddsklass VR10 har den högsta skottsäkerheten ett civilt fordon kan ha. Den är dessutom extra tålig mot explosiva laddningar.
Den baseras på längre varianten av S-klass med fyra eller fem sittplatser. Glasrutorna har flera lager och insidan är täckt av polykarbonat för att skydda mot splitter. Dessutom finns airbag i baksätet precis som på vanliga S-klass.

 

Bland specialfinesserna finns automatisk brandsläckare och ett friskluftssystem som skyddar de åkande från genomträngande rök eller gasattacker. Bilen är också utrustad med varningssirener, panikknapp och runflat-däck. Även om däcken blivit skadade går det ändå att köra upp till 3 mil från farozonen.


Tillvalslistan är diger, men Mercedes har tagit bort sådant som äventyrar säkerheten, till exempel går det inte att få skyddsversionen av S-klass med öppningsbart soltak.


Baspriset är 457.100 euro motsvarande drygt 4,7 miljoner kronor, men då tillkommer också moms på priset.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 10 augusti 2021 Snooker: Nu är du bara…
  • 10 augusti 2021 Kan det möjligen finnas en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.