Nästa artikel
Många tvättar smutsigt
Nyheter

Många tvättar smutsigt

Publicerad 14 januari 2015
En enkätundersökning, beställd av Bilprovningen, visar att många miljösyndar när de tvättar sina bilar. Som del i kampanjen "Rädda världen lite grann varje dag" ska Bilprovningen nu informera bilister om miljövänligare alternativ.
Bilprovningens enkätundersökning visar att de allra flesta känner till att spillvattnet från biltvättning innehåller miljöfarliga ämnen. Men fyra av tio köper sällan eller aldrig miljövänliga bilvårdsprodukter och bara varannan bilist känner till reglerna för biltvätt utomhus i sin kommun. Sex procent uppgav att de kände till att det är förbjudet att tvätta bilen utomhus i deras kommun men gör det ändå.

Det enklaste sättet att tvätta bilen med minsta möjliga miljöpåverkan är att använda en tvätthall med rening av avloppsvattnet och miljömärkta rengöringsprodukter.

Bilprovningens tvättråd
Kampanjen "Rädda världen lite grann varje dag"

Diskutera: Använder du miljömärkta produkter när du tvättar din bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-01-14 10:12
Styggavargen

Många vet nog att de inte får tvätta sin bil på uppfarten, men de gör det ändå oavsett vad kommunreglerna säger. Själv kör jag till "gör-det-själv" macken (OKQ8) inne i stan och tvättar i deras tvätthall, det brukar landa på ca 60-70 kr/tvätt.

#2 • Uppdaterat: 2015-01-14 10:55
johnkommentar

Det är tillåtet att tvätta hemma på uppfarten om den inte är hårdgjord. Men, det är förbjudet att tvätta på hårdgjord yta så att tvättvattnet rinner ner i dagvattnet. (dagvattnet går orenat ut i lokala vattendrag) OKQ8 har kommunicerat otydligt om detta för att sälja tid i sina GDS-hallar och vi bilägare hänger okritiskt på. (marken är en utmärkt reningsapparat, därför är det tillåtet att tvätta på gräs eller grus)

#3 • Uppdaterat: 2015-01-14 11:02
Peugeote-Pär

Använder inte miljövänliga produkter av en anledning och det är att bilen blir inte ren av dom... ta tex avfettningen, är som att spreja på typ vatten, händer inte så mycket.
När jag tvättar min bil så vill jag ju få den ren!

#4 • Uppdaterat: 2015-01-14 11:05
Peugeote-Pär

60-70 spänn för en tvätt, kan inte bli så ren då... När jag är i GDS hallen så burkar jag landa på nästan 200 spänn varje gång. Hur kan det vara så billigt för dig, bor du bakom guds rygg??

#5 • Uppdaterat: 2015-01-14 11:17
Flamme

200:- för att få tvätta bilen i en GDS-hall?

Jag lämnar alltid in bilen på handtvätt. Det kostar 200 - 300:- och då behöver jag inte slabba och bli blöt själv. De brukar dessutom göra rent dörrmattorna.

#6 • Uppdaterat: 2015-01-14 11:57
PHME

Johnkommentar har antagligen rätt inte bara juridiskt utan också i sak. Min garageuppfart är hårdgjord men inte med asfalt utan med marksten, som tillåter tvättvattnet att passera i fogarna, d v s inget går ut i dagvattnet. Fast bilen brukar bli ren med bara tvättsvampens schampo, åtminstone så ren så det duger tills våren och bilpolish-behandlingen då.

#7 • Uppdaterat: 2015-01-14 13:01
snabb95

Hur kan det då vara tillåtet för vägverket att sprida ut hundratals ton salt dagligen, där en stor del går orenat ner i våra vattendrag. Svara på det den som kan! Tala om att sila mygg och svälja kameler.

Att tvätta bilen i en tvätthall går ju inte för bilen är skitig innan man kommer hem när våra vägar saboteras på detta orimliga vis bara för att dagens bilförare inte kan lära sig att kör på en vinterväg trots att dubbdäck, ABS, framhjulsdrift och ESP blivit vanliga.

#8 • Uppdaterat: 2015-01-14 13:09
Reverend Benny

Tvättar man bilen ofta så räcker det oftast till med miljögodkända produkter. Och de gånger det inte räcker så behöver man ju inte använda mkt för att skiten ska lossna.
De nya stationerna där man kör in bilen och blåser av den snabbt (Kärcher har börjat sätta upp, fungerar riktigt bra) är ett bra komplement till GDS hallen där man gärna står lite längre.
Kör man en vettig behandling med Vax, Ditex eller något annat så fastnar ju inte skiten lika mkt heller.

#9 • Uppdaterat: 2015-01-14 13:28
duccedriver

Jo, 60 spänn räcker utmärkt, i rätt tvättanläggning........
Avspolning, med högtrycksschampoo borste med schampoo, renspolning, vax, och slutligen avjoniserat vatten.
Det ger en fläckfri bil i ena tvätten i stan,hos volvohandlarn, välskött trots hård belastning.
Där räcker 3 poletter a' 20 spänn.
I den andra, en gammal sliten, misskött anläggning, som äter poletter som jag äter popcorn blir det över 100 spänn, och inte rent.......
Jag bor på landet och kan tvätta hemma, men kalket i brunnsvattnet gör att jag får polera bilen efteråt........
Så hur tvätten sköts, och hur hagalen ägaren är, spelar in...
Kärchertvättarna är bra, men dyra!
Okq8 hallar, nja som att tvätta hemma, fast med tak.

#a • Uppdaterat: 2015-01-14 13:40
Deeds

Jag lämnar bilen hos en lokal firma som tar 249:- för handtvätt utvändigt och dammsugning samt rengöring invändigt.

Riktigt bra resultat varje gång. Skitnöjd.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.