Nästa artikel
Lättare att vinna mot p-bolagen
Nyheter

Lättare att vinna mot p-bolagen

Publicerad 4 april 2012 (uppdaterad 5 april 2012)
Till hösten kan en nämnd införas som ska göra det lättare att överklaga parkeringsböter, enligt infrastrukturministern.

Att överklaga en p-bot som man anser är felaktig är idag komplicerat. Men näringsdepartementet har planer på att införa en överklagandenämnd för parkeringsböter som ska förenkla proceduren. Något som kan hända redan till hösten.

– Många upplever det som svårt att vinna gentemot ett parkeringsbolag, andra vill inte driva en sådan här fråga ända till domstol. Här kan en nämnd göra nytta, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter–Svärd (M) till SVT.

Nämnden ska finansieras av parkeringsbolagen själva men bestå av oberoende jurister.

Diskutera: Vad tycker du om en överklagandenämnd för p-böter?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-04-04 18:26
Rickard S (ej verifierad)

Jag ställer mig alltid på handikapp. Får aldrig böter!!! Kolals inte dessa platser? tar vakterna förgivet att ingen annan vågar stå där?

#2 • Uppdaterat: 2012-04-04 19:02
Serber

Rickard S Pajas...hade jag varit handikappad och du stått utan tillstånd hade du haft en färglös bil.

Varför ska alla andra få betala för att det är massa pajasföretag man har att göra med? Ställ lite högre krav på dom istället.

#3 • Uppdaterat: 2012-04-04 20:26
Focus

Det vore mycket bättre om man ändrade möjligheterna att klaga till samma system som man har vid kommunal parkering, alltså att betala in avgiften och sedan klaga och därmed inte riskera att hamna hos kronofogden .Om man får rätt får man pengarna tillbaka. De gamla bestämmelserna vad gäller privata parkeringsbolag och kommunal parkering är från 1957 resp. 1984, gissa hur uråldriga dessa är. I det nya förslaget menar nämnden att parkeringsbolagen själv skall betala dessa kostnader. Vem tror ni får betala, just det det blir som vanligt bilisterna. Men kom ihåg att parkeringsanmärkningens storlek aldrig får överstiga de beloppen som är för kommunal parkering. Det vi lär få betala mer för är tim-ersättning i P-garage och p-platser som övervakas av p-bolag

#4 • Uppdaterat: 2012-04-04 21:50
Onehp

Det borde vara nån typ av kostnad om en bilist får avslag från nämnden så att de inte blir överbelastade från dag ett, annars kommer typ alla att överklaga sina P-böter för det känns ALLTID orättvist ;-)

#5 • Uppdaterat: 2012-04-05 08:25
hultarn

Perkeringsbolagen är parasiter som borde utrotas! Det kan inte vara vettigt att vinst ska gå före förnuft!

#6 • Uppdaterat: 2012-04-06 12:23
lubos

Undvik alltid "privat" övervakade parkeringar! Du kan råka ut för fullständigt ogrundade krav! Med tanke på deras fasoner undrar man om de inte drivs av kriminella! Erhöll en gång krav på parkeringsbot från ett sådant bolag för en bil med annat märke men samma registreringsnummer som min. Jag hade inte ens vistats i orten vid den påstådda överträdelsen. Det avskrevs först sedan jag hotat den ansvariga upphandlaren i kommunen med Expressen/Aftonbladet!

#7 • Uppdaterat: 2012-04-06 16:55
saabnisse

Det är något märkligt med lagstiftningen.
I alla brottsmål är man ansedd oskyldig tills skulden bevisats.
Inte när det gäller P-överträdelser, där gäller det motsatta, man är skyldig tills man bevisat motsatsen!
Märkligt!
Tänk om straffet vore halshuggning.
Hur skulle man då kunna bevisa sin oskuld?
Jag fick en P-bot från polisen i Göteborg för en bil som stod sönderplockad hemma på tomten.
Bara att pynta upp och överklaga med hjälp av intygande grannar.
Inget hördes på sex månader, inte förrän efter ett telefonsamtal där jag uppmanades att skriva en överklagan (för andra gången) och efter en vecka kom pengarna tillbaka med en lapp där det stod "nedlagt p.g.a. bristande bevisföring!
Men de hade mina pengar investerade ett halvår och inte sjutton fick jag räntan, den behöll de för mig och för kanske några tusen andra som alla hjälpt till för att ordna en skaplig personalfest.

#8 • Uppdaterat: 2012-04-09 22:15
Roy J

Man kan ju åtminstone begära att det anställs p-vakter som uppträder seriöst.

Gående genom ett bostadsområde ser jag på håll en bil som är uppställd nära en port och där nästan halva bilen sticker ut i den korsande vägbanan. Framför allt hör jag den gapiga rösten från ynlingen som nonchalant hänger över bilen med mobiltelefonen klistrad i nyllet.. När jag kommer närmare ser jag att det är en bil från ett parkeringsbolag och att den står ganska långt från vägkanten. Den står alltså maximalt illa. Längre in på vägen utanför porten står en bil väl uppställd vid vägkanten - det är den som bevakas.
Vid ett senare tillfälle står samma bil dubbelparkerad vid bilvägen till området. Antaglinge har den inparkerade bilen inte erlagt p-avgift. Det tyckte tydligen p-vakten var tillräckligt för at blockera halva körbanan.

Längre tillbaka i tiden såg jag en bil som stod mitt i vägen, alltså inte undankörd det minsta, direkt efter ett backkrön. Trafikmäsigt alltså vansinnigt placerad.
Åter en nitisk p-vakt som bevakade en p-plats.
Den gången var jag själv bilburen, kom från motsatt håll, och stannade upp och påpekade hans farliga uppställning. Grinig min, men i alla fall ingen kommentar, och han körde undan en bit.

#9 • Uppdaterat: 2012-04-27 13:25
emma100

I have found very useful information over there, thanks for sharing this. please try to add more informative posts in order to keep us in touch.ccie== ccda== ITIL V3== SCJP==

#a • Uppdaterat: 2012-05-16 11:40
tommyclemmensen

www.Pfines.com
Ny hemsida tillåter anonym registrering av felparkeringsavgifter. Det skapas statistik över parkeringsplatser och parkeringsbolag, så du får en överblick över bötesnivån. Användaren kan skicka ett meddelande till andra användare som har fått böter på samma parkeringsplats, och du kan ta emot meddelanden från andra. Detta gör det möjligt för dem att skapa en gemensam röst för parkerings företag.
Vi har länkat till din webbplats och vill höra om du är intresserad av att länka till vår.

Med vänliga hälsningar
Pfines.com
af Tommy Clemmensen

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.