Nästa artikel
​Långa viltstängsel om forskaren får välja
Nyheter

​Långa viltstängsel om forskaren får välja

Publicerad 8 april 2016
Långa stängsel tröttar ut älgen.
I en internationell studie dras slutsatsen att längre stängsel är ett av de effektivaste sätten att hålla vilt från vägarna.
I en nyligen publicerad studie med forskningsresultat från både Europa och Amerika dras slutsatsen att längre viltstängsel med särskilda passager är det mest effektiva sättet att minska viltolyckorna, rapporterar Sveriges radio.
 
Vid ett stängsel som är kortare än två–tre kilometer är risken stor att älg eller annat vilt går tills stängslet är slut och sedan passerar vägen.
 
Skulle myndigheterna satsa på längre viltstängsel är chansen högre att djuret ger upp och viker av från vägen. Där stängslet upphör bör speciella viltpassager skapas.
 
I Sverige sker varje 45 000 viltolyckor som uppskattas kosta samhället mellan tre och fyra miljarder kronor. 

Diskutera: Behövs det längre sträckor med viltstängsel?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-08 07:19
Hackenbush

Fantastiskt att man har kommit fram till detta, vilken slutledningsförmåga de har.

#2 • Uppdaterat: 2016-04-08 13:05
benny karlsson

Åker man bil i Norge så upptäcker man att det här redan är en realitet. Med jämna intervaller varnas för "övergångsställe för älg" där man har viltstängsel. Kul att det har konstaterats även i Sverige. Jag frågade om det i Norge och fick till svar att om man inte gjorde så så kliver älgen lätt över när det inte finns någon passage och den tröttnat på att gå utefter stängslet.

#3 • Uppdaterat: 2016-04-09 11:03
Reverend Benny

Det finns ju både för och nackdelar med viltstängsel. Visst är det bra att bil och tåg kan susa fram utan att behöva bry sig om djur på vägen men det finns ju också nackdelar med stängsel som inte underhålls och blir till dödsfällor för djuren.
Vidare så finns det inte så mkt kunskap om hur stängsel påverkar vilda djur då stängslet bildar en barriärer i skogen och gör det svårt för djuren att förflytta sig som dom vill.

#4 • Uppdaterat: 2016-04-10 22:43
Roger Skagerström

Tror det är i Holland (kanske fler ställen) där man byggt rätt stora broar över motorvägar där naturen kan passera. Kanske vore nåt här med? Rätt snyggt och viltet kan röra sig relativt fritt. Men kostar en slant förvisso. Men här kan man ju spendera tiotals miljoner på att stanna ett bygge för att borsta fram nåt benfragment, så pengar finns nog ;)

#5 • Uppdaterat: 2016-04-11 08:42
Koogan

Snacka om att uppfinna hjulet två ggr.

Lägg pengarna på vår viltvård istället för vår terroristvård.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.