Nästa artikel
Kontroversiella cykelregeln tillbaka med nytt skyltknep
Nyheter

Kontroversiella cykelregeln tillbaka med nytt skyltknep

Publicerad 24 mars 2020
Nu ska gatorna i Stockholm skyltas om för 1,2 miljoner kronor.

Flera svenska städer har infört särskilda regler om att cyklister får cykla mot enkelriktat på vissa gator – trots att det fortfarande är förbjudet för bilar.

Argumentet är dels att göra det enklare för fler att välja cykel som transportsätt och dels att göra cyklingen säkrare eftersom cyklisterna på det här sättet kan välja en lugn bakgata istället för en stor genomfartsled med mycket trafik. Förra året ska heller inga måttliga eller allvarliga skador eller olyckor ha skett mellan cyklar och bilar.

Men tidigare i år stoppades Stockholms stads försök av Transportstyrelsen, något som trafikborgarrådet Daniel Helldén kallade ett ”otroligt märkligt beslut”.

– Vi har gjort en reform där man får cykla mot enkelriktat som fungerar alldeles utmärkt för både cyklister och bilister, som gör staden mycket smidigare och även trafiksäkrare, sa han i en intervju med Vi Bilägare.

Nu kommer en ny vändning i dramat. Anledningen till att Transportstyrelsen stoppade försöket var att vägmärket ”Enkelriktad trafik” inte kan kombineras med en särskild tilläggstavla om att enkelriktningen inte gäller cyklister. Det ska däremot gå bra att använda skylten ”Förbud mot infart med fordon” med samma tilläggstavla, enligt Stockholms stads jurister.

Nästa steg blir att skylta om gatorna för 1,2 miljoner kronor.

– Vi skriver nu om trafikföreskrifterna och förtydligar skyltningen i enlighet med Transportstyrelsens beslut, på ett sätt som kommer att fortsätta främja en trygg och effektiv framkomlighet för både cyklister och bilister, säger Ulrika Falk, chef för tillståndsavdelningen på Stockholms stads trafikkontor, till Dagens Nyheter.

Foto och illustration: Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.