Nästa artikel
Kom fram på midsommar
Nyheter

Kom fram på midsommar

Publicerad 23 juni 2016 (uppdaterad 23 juni 2016)
Midsommarhelgen är en av de farligaste tiderna på året i trafiken. Både Polisen och Motormännen har tips om hur du tar dig fram.
Dagen före midsommarafton, i dag alltså, är en stor trafikdag och det innebär tyvärr många olyckor. Också återstoden av midsommarhelgen innebär att många människor är i rörelse och det kostar dessvärre flera människor livet varje år och många fler blir skadade. För att hjälpa dig att komma fram till ditt midsommarfirande och hem igen så har både Polisen och Motormännen några tips.

–Välj mötesseparerade vägar om du har möjlighet. De är säkrast, säger Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Erik Kjellin.

Motormännen tipsar också om att vägarna i till exempel Bohuslän, Österlen, Kalmar, Öland, Roslagen och Dalarna är extra farliga runt midsommar. Midsommarvärmen gör också att en del vägar, särskilt då nyasfalterade vägar, kan drabbas av så kallad "blödande asfalt" som gör vägbanan förrädiskt hal.

–Många av vägarna i dessa klassiska områden för midsommarfirande är inte anpassade för så omfattande trafik, vilket ökar olycksrisken och minskar framkomligheten, säger Erik Kjellin.

Polisen påpekar att förutom riskerna med fortkörning så kommer det också finnas extra poliskontroller under hela helgen, dels för att kontrollera att hastighetsgränserna följs men också för att hålla onyktra förare borta från trafiken.

–Ta det lugnt på vägarna och håll hastigheten. Att man kör för fort är den enskilt viktigaste orsaken till att människor dör i trafiken, säger Ursula Eriksson trafikstrateg vid Polismyndigheten, till polisen.se.

Här är Polisens tips för en säker midsommarfärd:

Tänk på det här:
  • Bestäm inga tider. Det viktigaste är att ni faktiskt kommer fram! Håll därför tiden öppen och berätta i stället ungefär när du tror att ni är framme. Förhoppningsvis blir du då inte lika stressad av bilköer eller trängsel på vägarna.
  • Bestäm innan vem som ska köra hem. Ta inte diskussionen om vem som ska köra när alla redan har börjat dricka alkohol. Bestäm det innan middagen eller festen hinner börja.
  • Åk inte med någon som är påverkad. Ta hellre buss eller taxi hem än att sätta dig i bilen med en påverkad förare.

Fler tips för en säkrare resa:

  • Välj säkra vägar, alltså vägar med trafiksäkerhetskameror och mitträcken, eller motorvägar med mittseparation.
  • Var utvilad och ta flera raster.
  • Kör inte fortare än trafiken runtomkring dig tillåter och aldrig över gällande hastighetsgräns.
  • Håll avståndet till bilen framför.
  • Om möjligt, turas om att köra.
  • Se till att alla i bilen har bälte på sig och att barnen har rätt typ av bilbarnskydd (bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde).

Diskutera: Ska du resa under midsommarhelgen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-06-23 08:39
Hackenbush

Firar hemma med vänner så man kan lugnt ta en starköl medan man förbereder firandet på altanen eftersom det skall bli riktigt varmt.
Skönt att slippa köra på midsommarafton.

#2 • Uppdaterat: 2016-06-23 08:43
Leif Kavander

Blir en kryssning till Åland idag. Midsommarafton firas i sambons sällskap. Kommer att ta det lugnt och skönt.

#3 • Uppdaterat: 2016-06-23 11:07
adzam

Vad jag kan se på vägarna är det få som bryr sig om experterna å deras tips

#4 • Uppdaterat: 2016-06-23 12:08
hultarn

"Välj säkra vägar, alltså vägar med trafiksäkerhetskameror"

Totally BS om du frågar mig. Finns det någon typ av väg som är irriterande och har dålig rytm, så är det vägar med plåtpoliser.
Trafiken är ryckig, och de som anser sig ha bråttom kör om på ännu mindre lämpliga ställen, då kameror ibland står på de enda vettiga platserna för omkörning.

Om sedan folk kunde låta bli att gå ner till 75 på 90-väg, skulle allt också flyta bättre.
Men, det är även ett resultat av alla tokiga 10-gränser som skapar osäkerhet.

De onyktra, trötta, och hänsynslösa förarna kör vidare i olagliga fordon medan myndigheter och poliser inbillar sig att kameror löser alla problem.

Mitt recept för långtur är istället att starta tidigare, välja mindre trafikerade och roligare vägar, njut av resan och naturen. Det gör faktiskt inget om resan tar 15 min extra.

#5 • Uppdaterat: 2016-06-26 08:55
Leif Kavander

Gäller inte bara att komma fram. Gäller att komma hem också, kanske osäkrare med många som har alkohol kvar i kroppen efter midsommarfirandet.

#6 • Uppdaterat: 2016-06-27 13:52
Tobo

"Välj säkra vägar, alltså vägar med trafiksäkerhetskameror".

Helt fel, anledningen till att dessa vägar har kameror är att de är extra olycksdrabbade och osäkra.

#7 • Uppdaterat: 2016-06-25 20:34
milkylainen

Köp en STRV122 och du tar dig garanterat fram, dock så är den ganska dyr i drift. :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.