Nästa artikel
Klart: Nya regler för lastbilar ska motverka fällknivseffekten
Nyheter

Klart: Nya regler för lastbilar ska motverka fällknivseffekten

Publicerad 2 september 2022 (uppdaterad 2 september 2022)
Strängare lastkrav börjar gälla redan i år.

Efter att ha anmält sitt förslag till EU-kommissionen i våras har regeringen nu gått vidare och beslutat att införa nya regler för korta dragbilar med påhängsvagn, så kallade EU-trailers.

– De senaste åren har vi sett flera allvarliga olyckor där korta dragbilar med släp varit inblandade. Därför skärper nu regeringen reglerna inför vintern för att öka säkerheten för alla som är ute på vägarna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Olyckorna han pratar om är när dragbilarna tappat fäste vid halt väglag vintertid och vridit sig mot släpet, ett fenomen som kan liknas vid att ekipaget fälls ihop som en fällkniv. Lastbilen blir omöjlig att kontrollera, med olycksrisk och risk för trafikstörningar som följd.

Därför har regeringen nu bestämt att för tunga lastbilar med en drivande axel och en eller fler tillkopplade släp ska lasten fördelas enligt något av dessa alternativ:

  1. att minst 25 procent av fordonstågets sammanlagda bruttovikt belastar drivande axel.
  2. att den sammanlagda bruttovikten som hjulen på tillkopplade släpfordon överför till vägbanan inte överstiger 1,5 gånger den sammanlagda bruttovikten som hjulen på lastbilen överför till vägbanan.

De nya reglerna ska börja gälla redan från 1 december 2022 och under perioden december till mars.      

Regeringen hoppas att de nya reglerna förutom ökad trafiksäkerhet också ska leda till färre trafikstörningar där långa köer uppstått på grund av att lastbilar blockerat trafiken.

2019 infördes krav på att lastbilar ska ha vinterdäck på samtliga hjul.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.