Nästa artikel
Kalifornien sneglar på kilometerskatt – så hög kan den bli
Nyheter

Kalifornien sneglar på kilometerskatt – så hög kan den bli

Publicerad 2024-05-30 14:05
Ett pilotprogram för att testa kilometerskatt ska inledas i Kalifornien.

Snart kan bilägarna slippa betala fordonsskatt – men i stället behöva betala en kilometerskatt som bestäms av körsträckan. Det är en idé som flera svenska forskare förespråkar och tagit fram ett förslag för.

Island har redan infört en kilometerskatt för elbilar och laddhybrider för att täcka kostnaderna för bland annat vägunderhåll, och även i Norge finns liknande planer.

Nu sneglar även delstaten Kalifornien på att ersätta dagens bensinskatt med en kilometerskatt. Tanken är att vägunderhållet inte ska bli lidande när allt fler bilköpare väljer en elbil.

Ett pilotprogram ska inledas efter sommaren. Körsträckan kan mätas med en liten pryl i bilen, med bilens inbyggda system eller genom att skicka en bild på vägmätaren till Kaliforniens transportmyndighet.

Enligt Lauren Prehoda, talesperson för myndigheten, betalar personer i Kalifornien i genomsnitt omkring 3 200 kronor per år i statlig bensinskatt. Elbilister betalar en årlig registreringsavgift på 1 100 kronor, men bringar inte in någon bensinskatt till staten. 

– Det är en förlust på 200 miljoner dollar om året, säger Lauren Prehoda till ABC7.

Hur hög kilometerskatten ska bli – om den införs – är inte bestämt, men den högsta avgiften som föreslagits är 2,60 kronor per svensk mil. Det innebär att en bilist som kör 1 500 mil om året som mest skulle få betala 3 900 kr.

Läs också vår artikel om utmaningarna kring kilometerskatten som måste lösas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 2024-06-01 12:18 Mr Snoid skrev: Christer…
  • 2024-06-01 11:14 40-talisten skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.