Nästa artikel
Hyundais teknik ska rädda barn från att dö av värmeslag
Nyheter

Hyundais teknik ska rädda barn från att dö av värmeslag

Publicerad 1 augusti 2019 (uppdaterad 1 augusti 2019)
I år har 24 barn i USA dött av värmeslag då de lämnats kvar i varma bilar. Detta vill Hyundai ändra på. Ett utvecklat system som ska förhindra dessa olyckor kommer att vara standard i de flesta Hyundai-modeller till 2022.
Varje år dör flera barn av värmeslag efter att ha lämnats kvar eller glömts i varma bilar. Det händer även att barn klättrar in i heta bilar och sedan inte lyckas ta sig ut. Enligt sajten Noheatstroke har över 800 barn dött av värmeslag bilar i USA sedan 1998. I år ligger dödsiffran på 24 stycken. Den sydkoreanska biltillverkaren Hyundai har utvecklat två system som ska kunna förhindra många av dessa tragiska dödsfall.

Det lite enklare systemet kallas ”Rear occupant alert system” och kommer vara standard i de flesta Hyundai-modeller till 2022. Systemet känner av att bakdörrarna har öppnats och stängts innan bilen kör iväg. När bilen sedan nått sin destination påminns föraren via ett larm att kolla baksätet.
Det andra systemet kallas ”Ultrasonic rear occupant system" och är lite mer avancerat. Detta system bygger på sensorer som känner av rörelser i bilens baksäte. När föraren låst och lämnat bilen kommer bilen att tuta och bilägaren får en notis i mobilen skickat till sig. Denna teknik finns redan som tilläggstjänst i Santa Fe men kommer nu också bli standard i kommande årsmodeller av av Santa Fe och Palisade.
Diskutera: Tror du att Huyndais system kan göra stor skillnad?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.