Nästa artikel
Hundläge i elbil: Så funkar det
Nyheter

Hundläge i elbil: Så funkar det

Publicerad 2024-08-23 07:34
Hundar eller andra husdjur ska generellt inte lämnas kvar i bilen, men ett par elbilstillverkare har en funktion som möjliggör detta. Och testet visar att ”hundläget” fungerar.

Generellt ska inte hundar eller andra husdjur lämnas kvar i en bil. Redan när utomhustemperaturen är 22 grader kan temperaturen i kupén snabbt stiga till över 50 grader

För cirka fem år sedan lanserade Tesla ett ”hundläge” som möjliggör att ägaren i undantagsfall kan lämna kvar hunden i bilen. Nu har den tyska bilägarorganisationen ADAC testat funktionen.

I ett testlaboratorium testades en Tesla Model Y och dess ”hundfunktion”. Nästan alla elbilar är utrustade med luftkonditionering som kan användas även när bilen är avstängd, och på så sätt kan temperaturen i kupén regleras även när bilen är parkerad. Tesla är inte ensamma om att erbjuda ett hundläge. Exempelvis har även Smart och Nio en liknande funktion.

När bilen är parkerad med husdjursläget igång hålls en förinställd temperatur och informerar förbipasserade genom en display på infotainmentsystemet att den kvarlämnade hunden sitter i en luftkonditionerad bil. Beroende på tillverkare finns också andra inställningar. 

När ”hundläget” är inaktiverat går det hett till. Foto: ADAC

Vid testet i laboratoriet simulerades en körning på åtta kilometer, som exempelvis till en stormarknad. Sedan parkerades Teslan och temperaturen i klimatkammaren höjdes till 35 grader. För att mäta temperaturen i bilen installerades olika sensorer i baksätet, fotutrymmet och i en hundlåda i bagageutrymmet.

Resultatet visar att luftkonditioneringen lyckades behålla 20 grader. Dock varierade temperaturen beroende på var i bilen sensorerna fanns placerade. När systemet var inaktiverat ökade temperaturen däremot till nästan 40 grader på knappt en halvtimme. Simulerades det att bilen stod parkerad i skuggan saktades uppvärmningen ned, men förhindrades inte. Liknande resultat framkom om fönstren var nedfällda en bit.  

En annan sak som är värd att notera är att funktionen enbart kunde aktiveras när batteriet hade 20 procent eller mer. Sjönk batteriet under den nivån varnade bilens app i ägarens telefon vid regelbundna tillfällen, men luftkonditioneringen avbröts inte. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2024-08-24 09:06 Att kunna behålla…
  • 2024-08-24 07:49 bejje skrev: Har tyvärr inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.