Nästa artikel
Hallänningar bäst på att bälta sig – jämtlänningar sämst
Nyheter

Hallänningar bäst på att bälta sig – jämtlänningar sämst

Publicerad 11 december 2018 (uppdaterad 11 december 2018)
Kvinnor är generellt sett bättre på att använda bilbälte än män, enligt en undersökning från NTF.
99 procent av bilåkarna i Halland använder bilbälte, men bara 87 procent i Jämtland. Detta enligt en undersökning från NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.
Varje år gör NTF mätningar i Sveriges alla kommuner på hur det står till med bältesanvändningen. Nu är resultaten för 2018 här och bygger på över 350.000 observationer landet runt.

Totalt sett ligger användningen av säkerhetsbälte kvar på samma nivå som tidigare, nämligen 95 procent. Delar man däremot upp det på män och kvinnor visar det sig att kvinnor har blivit allt bättre på att använda bälte, eftersom andelen ökat från 97 till 98 procent mellan 2017 och 2018. Männen ligger kvar på 94 procent. 
Observatörerna fann stora skillnader mellan länen. I Halland färdades 99 procent bältade, medan endast 87 procent i Jämtland använde säkerhetsbälte. I NTF:s statistik går det även att se bältesanvändningen på kommunal nivå.
– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar mer än var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Vi skulle behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd- och beteendepåverkande insatser mot i första hand manliga förare för att jämna ut sifforna, säger  NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Diskutera: Vad tycker du om statistiken?

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.