Nästa artikel
Fortsatt lågtryck i svenska bilhallar
Nyheter

Fortsatt lågtryck i svenska bilhallar

Publicerad 1 oktober 2012 (uppdaterad 1 oktober 2012)
Suget efter nya bilar blir lägre när svenskarna håller allt hårdare i plånboken. I september fortsatte raset på bilmarknaden.

Under den gångna månaden registrerades 21 937 nya personbilar i Sverige, det innebär en minskning med 17,7 procent jämfört med samma månad i fjol. Räknat mellan januari och september har försäljningen backat med 10,5 procent.
 
Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden, förklarar minskningen med osäkerheten kring utvecklingen av konjunkturen, men vill tona ned siffrorna. I år fanns två färre registreringsdagar i september jämfört med september förra året.

– Två färre registreringsdagar innebär cirka tio procent färre registreringar, så korrigerat för antalet registreringsdagar minskade personbilsregistreringarna i september med mindre än tio procent, vilket är i linje med våra prognoser, förklarar Bertil Moldén och fortsätter:

– Det är också viktigt och komma ihåg att vi jämför med starka fjolårssiffror. Personbilsregistreringarna förra året var de femte högsta någonsin för en septembermånad

Diskutera: Vad tycker du om statistiken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-10-01 17:03
Leif R

Det anmärkningsvärda är att Volvo V60/S60, trots sin korta levnadstid har tappat/halverat sin försäljning under september månad i jämförelse med år 2011, däremot har "gamlingen" V70 hållt sin ställning! Börjat moderna "tokdesignen" redan sätta sina spår i minskat intresse för modellen? Hoppas att nya V40 inte går samma tid till mötes!

#2 • Uppdaterat: 2012-10-01 17:06
kingking

Har någon någonsin hört eller läst att Bertil Moldén ha någon annan åsikt än att all försäljning följer deras prognos? Nej just det...!

Det viktiga är om försäljningen följer Generalagenternas eller återförsäljarnas budget/prognos - med årets totala tapp är det knappast på det viset. Anledningen är givetvis det osäkra arbetsmarknadsläget, den ofta omskrivna lågkonjukturen - och inte minst ökad svårighet för många att få låna på huset. Låt vara att bilbranschen själva erbjuder lån, men faktum är att väldigt många har bilen finansierad via låneutrymmet i villan. Att sdan väder och vind påverkar köplusten är känt sedan länge.

Nej Bertil...Du får nog skriva ned prognosen för 2012 om Du skall komma i närheten av att bli betraktat som certifierad spåman.// Tack för ordet!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.