Nästa artikel
Försäkrar återvinningen av bilar
Nyheter

Försäkrar återvinningen av bilar

Publicerad 22 januari 2007 (uppdaterad 23 september 2010)
Försäkringsbolaget Länsförsäkringar och Olle Olsson Bolagen i Uppsala som är generalagent för Fiat, Alfa Romeo och Suzuki, har tecknat avtal om återvinning av bilar. Genom försäkringen säkerställs den framtida återvinningen av företagets sålda bilar.

- Avtalet med Suzuki, Fiat och Alfa Romeo i Sverige omfattar ca 40000 bilar. Försäkringen garanterar att det finns pengar för återvinning av bilarna i framtiden och att återvinningen kan ske på ett miljömässigt riktigt sätt, säger Anders Sverkman, ansvarig på Länsförsäkringar.

- Redan när frågan om producentansvar kom upp insåg vi som enskilt företag att det innebar så stora finansiella risker och så stora åtaganden över tiden att vi måste finna en lösning. Ingen kan idag säga hur mycket det kostar att återvinna en bil om 20 år. Genom försäkringen behöver inte nästa generation överraskas av okända kostnader i bolaget. För oss är försäkringslösningen det bästa sättet att säkerställa återvinningen av bilarna i framtiden. I samarbete med Länsförsäkringar har vi hittat en trygg lösning inför framtiden, säger Per Olsson, Koncernchef för Olle Olsson Bolagens moderbolag.

- Genom återvinningsförsäkringen löser vi dessutom praktiskt det lagstadgade kravet på att vi ska ta vårt producentansvar, och säkerställer att våra bilar tas om hand på ett bra och miljövänligt sätt den dag de är uttjänta, säger Per Olsson.

Om återvinningsförsäkringen:

Lagstiftningen ställer idag krav på att många produkter ska återvinnas den dag de är uttjänta. Det är producenten som har ansvaret för att så sker. För såväl personbilar som elektriska och elektroniska produkter med mera finns det EU-direktiv och svensk lagstiftning som reglerar producentens åtagande. Länsförsäkringar är först i världen med att kunna erbjuda återvinningsförsäkringar.

Genom återvinningsförsäkring får producenten en enkel och trygg lösning som säkerställer att produkterna tas om hand. Såväl samhället som konsumenten ges en garanti för att ekonomiska medel finns den dag produkten ska återvinnas. I vissa fall kan det till och med komma att vara så att företaget som har producentansvar inte längre finns den dag produkten ska återvinnas och därför inte kan betala för återvinningen. Den risken elimineras med en återvinningsförsäkring.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.