Nästa artikel
Förrädisk viltvår på vägarna
Nyheter

Förrädisk viltvår på vägarna

Publicerad 16 april 2012 (uppdaterad 16 april 2012)
Mellan april och maj ökar viltolyckorna med 55 procent. Hittills i år har dessutom vildsvinsolyckorna fördubblats jämfört med samma period förra året.

Bland älgar och rådjur är det nu tid för kalvavstötning. Något som de senaste fyra åren bidragit till att viltolyckorna ökat med i genomsnitt 55 procent mellan april och maj.  

Älgolyckor är den farligaste typen av viltkollision och kalvavstötningen börjar något tidigare i södra Sverige.

Vildsvinsolyckor är oftast inte lika farliga men anmälningar av dessa har ökat dramatiskt. Under första kvartalet förra året anmäldes 396 trafikolyckor med vildsvin medan 799 olyckor anmälts i år. Det är även 25 procent mer än motsvarande siffra för toppnoteringsåret 2009 då 3 085 vildsvinsolyckor anmäldes totalt. Under första kvartalet 2009 anmäldes 644 vildsvinsolyckor. Detta enligt älgskadeföreningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-04-23 12:27
Guno Sjööw (ej verifierad)

Jag ser tre orsaker till ökningen.
1: Viltet har ökat både vad jag sett och vad undersökningar kommit fram till.
2: Bilister tror inte längre att det finns vilt där stängsel saknas. Undersökningar har visat det motsatta, det finns ännu mer vilt brevid lite mindre vägar. Är det mörkt sitter man inte i 70-90 på 70 väg med en lur i örat utan man kör i 60 med full koll på vägen.
3: Tyskar kör medvetet på älgar för att få hornen. (Jo, har faktiskt hört tyskar som frågat om det är farligt att köra på en älg för att få hornen!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.