Nästa artikel
Regeringens dubbdäcksförslag får nej – på grund av ”dålig luft”
Nyheter

Regeringens dubbdäcksförslag får nej – på grund av ”dålig luft”

Publicerad 16 augusti 2024 (uppdaterad 16 augusti 2024)
Det blir ingen längre period där det ska vara tillåtet att köra på dubbdäck, enligt Transportstyrelsens utredning.

Att köra med dubbdäck är tillåtet mellan 1 oktober och 15 april, eller så länge det råder vinterväglag.

Förra året började Transportstyrelsen utreda om det skulle vara möjligt att få köra med dubbdäck två veckor längre på våren. Tanken var att undvika onödig stress under den korta bytesperioden på däckverkstäderna.

Men så verkar det inte bli. När utredningen nu är klar vill Transportstyrelsen inte ställa sig bakom att dubbdäcksperioden förlängs. Anledningen är att det ”riskerar att påverka luftkvaliteten negativt”, men också att många dubbdäcksbilister upplever att dagens system fungerar bra.

– Vi har kommit fram till att de negativa konsekvenserna är större än de positiva och föreslår därför ingen förändring av datum för dubbdäcksförbud på våren i våra föreskrifter, säger Kjell-Olof Matsson, utredare på Transportstyrelsen.

Användning av dubbdäck pekas ut som den främsta orsaken till höga partikelhalter i Sverige

Däckslitage är en viktig anledning till att grova så kallade PM10-partiklar rivs upp. De orsakar hälsoproblem på både kort och lång sikt när de tar sig ned i lungorna.

”De senaste årens studier och utredningar har entydigt identifierat dubbdäcksanvändningen som främsta orsak till höga partikelhalter i Sverige”, uppger Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Utredningen har bland annat hämtat synpunkter från däckbranschen, polisen, Trafikverket och 6 700 personer som svarat på en enkät.

Sommar- och vinterdäck: Detta gäller
  • Mellan den 1 december och den 31 mars är det lagkrav på att använda vinterdäck i Sverige, när vinterväglag råder. Om det är vinterväglag eller inte avgörs av polisen, från fall till fall. 
  • Dubbdäck får endast användas mellan den 1 oktober och den 15 april, om det inte är eller befaras bli vinterväglag före eller efter dessa datum.
  • Dubbfria vinterdäck får användas hela året, även om det inte är rekommenderat. Vinterdäck fungerar dåligt vid varmt väder och ger bilen betydligt sämre grepp och längre bromssträcka jämfört med sommardäck. De blir också utslitna i förtid.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 19 augusti 2024 Finns ingen anledning att…
  • 17 augusti 2024 Vad gäller politikens…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.