Nästa artikel
Fords BlueCruise finns nu i Sverige
Nyheter

Fords BlueCruise finns nu i Sverige

Publicerad 2024-08-07 19:00 (uppdaterad 2024-08-08 10:08)
Fords förarassistans BlueCruise som tillåter föraren att släppa ratten i motorvägsfart har godkänts av EU.

Tidigare i år testade Fords nya system, nu har den Europeiska kommissionen godkänt användandet av Fords nya förarstöd – BlueCruise. Så länge föraren är uppmärksam på vägen framför sig kan händerna släppas från ratten. En kamera övervakar att föraren håller ögonen på vägen.

Totalt kan tekniken användas på mer än 13 300 mil motorväg i Europa, i så kallade Blue Zones.

Systemet styr själv acceleration, bromsning, styrning, körfältspositionering och säkra avstånd till framförvarande fordon genom att övervaka vägmarkeringar, hastighetsskyltar och föränderliga trafikförhållanden. BlueCruise ska fungera från motorvägsfart till stopp i trafikstockningar.

Systemet finns tillgänglig i alla nya Ford Mustang Mach-E-bilar. I utvalda länder kommer systemet i framtiden även finnas tillgängligt i äldre modellår via en uppdatering över nätet.

– Vi tror att BlueCruise kan göra motorvägskörning enklare och roligare oavsett om du befinner dig i kökörning eller på en lång bilresa, och med den här nya beslutet kommer det att göra det möjligt för oss att erbjuda ännu fler kunder tillgång till BlueCruise över hela Europa, säger Ashley Lambrix, chef för BlueCruise, Ford Motor Company.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2024-08-08 09:36 Jag föredrar att vara aktiv…
  • 2024-08-08 06:05 13200 mil låter lite i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.