Nästa artikel
Fordonsindustrin skapar jobb i hela näringslivet
Nyheter

Fordonsindustrin skapar jobb i hela näringslivet

Publicerad 15 mars 2017
Enligt en ny rapport från SCB skapar varje arbetstillfälle i fordonsindustrin ytterligare ett arbete i övriga näringslivet.

Enligt rapporten så har fordonsindustrin stor påverkan på hela den svenska ekonomin. Allt som allt sysselsätter den ungefär 120 000 personer genom drygt 1 000 företag i Sverige.

– Om fordonsindustrin ökar så har det stor betydelse för resten av svenska näringslivet, säger Fredrik W Andersson, en av rapportförfattarna, till Sveriges Radio.

Fredrik Andersson säger också till Sveriges Radio att enligt rapporten så ger 1 000 nya jobb i fordonsindustrin skapar 1 000 nya jobb i övriga näringslivet. Nackdelen är att fordonsindustrin är konjukturskänslig och när jobb försvinner där så försvinner också de jobb i övriga näringslivet som skapats av fordonsindustrin.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-03-15 17:06
hultarn

Ja, det är ju väldigt många som berörs av en industris existens, ofta tänker inte folk på allt "runtom".
Vid sidan av rena underleverantörer av råmaterial eller delar, så drar ju anläggningen en massa servicepersonal för el, VVS, ventilation, snöröjning, fastighetsunderhåll och rep., vidare finns det nån slags matsal, kaffemaskiner.
Transporter av material och folk...

Listan blir väldigt lång, när vi räknade grovt på det på mitt gamla jobb, kom vi fram till faktor 2,5. Dvs, 500 i personal, skapar jobb för ytterligare 750 = 1250 pers.

#2 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Det är väl inget speciellt för fordonsindustrin. All storskalig industriell verksamhet genererar "kringverksamheter".

#3 • Uppdaterat: 2017-03-16 07:19
Hackenbush

Nämen ojsan, det hade jag ingen aning om......

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.