Nästa artikel
Ford storsatsar på eldrift
Nyheter

Ford storsatsar på eldrift

Publicerad 17 augusti 2012 (uppdaterad 17 augusti 2012)
Ford satsar vidare på elmotorer och på att göra dem billigare för kunden. Nu pumpar man in 900 miljoner i projektet.

Ford nyanställer för att satsa på förbättring av sina elmotorer. Ford ska också fördubbla sin testkapacitet. För att göra projektet verklighet pumpar man nu in 135 miljoner dollar, motsvarande dryg 905 miljoner kronor, i utvecklingen av eldrift.

I höst släpper Ford ut fem nya eldrivna modeller på vägarna i olika marknader. Det rör sig om Focus Electric, C-Max Hybrid och Energi samt Fusion Hybrid och Energi. Mängden el- och hybridbilar som lanseras av biltillverkaren gör att man också satsar på att utveckla tekniken bakom.

1 000 ingenjörer
I framtiden ska 1 000 ingenjörer jobba för Ford, enbart med utvecklig av tekniken för eldrift. Under det senaste året har man nyanställt 70 ingenjörer och under det kommande året planerar man att anställa ytterligare lika många.

Ford räknar med att en av fyra Ford-bilar som säljs 2020 ska vara en elbil eller hybrid. I dag står elbilar och hybrider dock bara för tre procent av den totala amerikanska marknaden, och Toyotas försäljning dominerar just nu kategorierna.

Målsättningen för Ford är att eldrivna bilar ska bli billigare och framför allt betala sig snabbare. De närvarande hybridsystemens kostnad har redan nu sänkts med 30 procent sedan de introducerades.

Diskutera: Hur ser du på Fords satsning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-17 12:42
Mistro

Ledsen men jag är inte imponerad!
Istället för att dessa jättetillverkare skall få en eloge för att dem börjar att tillverka elbilar så skulle dem närmast kapas längs med fotknölarna!

Tror inte ett dugg på Fords vision och även om den skulle visa sig stämma så kommer enbart en bråkdel utav dessa vara helt eldrivna.
Tillverkarna kommer helt enkelt se till att det blir en "mjuk" övergång ....för dem själva!

Vw hade ju en annan teori om att det år 2020 skulle finnas 1 miljon elbilar i Tyskland ( vilket då de skulle vara bäst med ) ...Bra klarat med tanke på att det idag finns drygt 50 miljoner bilar i Tyskland!??

Vad händer sedan när väl de "beprövade" motorerna drar så lite som de borde för länge sedan och man fortsätter med sin hetsjakt och överpriser på elbilen?
Idag jublar ju folk över förbrukningar på pappret som var verklighet på -70 talet på riktigt.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-17 12:47
PREVIA

Det är väl bara bra att Ford får fortsatt hjälp av Toyota genom ett gemensamt samarbete för att ta fram moderna hybrid och elbilar, tidigare var hjälpen från Toyota bara hybridsystem till Ford.
http://news.consumerreports.org/cars/2011/11/new-hybrid-system-on-ford-c-max-hybrid-and-plug-in-will-be-cheaper-but-better.html

#3 • Uppdaterat: 2012-08-17 15:49
kingking

Visst är det vackra och stora ord som kommer ifrån ledningen ifrån Ford - men med stundande konjunktur tror inte jag på målsättningen varken med ökningen av ingenjörer eller de stora försäljningsvolymerna. Visserligen kommer vissa länder/stater att satsa på El-fordon men det gäller att hitta köpare ochså. Ford var för några år sedan på ruinens brant, och så väldigt bra har det väl inte gått sedan både GM och Ford var i händerna på staten USA.

Den redan låga bränsleförbrukningen som bilindustrin lyckats skapa kommer säkert att vara ännu bättre 2020, så varför hålla på med detta vansinnesslöseri som det innebär med El-bilssatsningen. Stoppa galenskaperna nu...

#4 • Uppdaterat: 2012-08-17 19:16
HiTek

Jag får en känsla av att elbilar aldrig riktigt kommer slå igenom / ta över bensin och diesel på det sätt det är tänkt... men det visar väl sig.

#5 • Uppdaterat: 2012-08-17 22:13
Per_K

"Ford räknar med att en av fyra Ford-bilar som säljs 2020 ska vara en elbil eller hybrid". De två sista orden är viktiga. Mycket viktiga. Hybridtekniken har säkert potential att bli vanlig. Toyota har visat att det fungerar i praktiken, och det med bilar som har bra totalekonomi och användbarhet. Batteridrivna elbilar däremot - de har en hopplöst lång väg att gå innan de blir konkurrenskraftiga. Men det verkar som att alla biltillverkare bara måste visa att de kan göra elbilar, så att politikerna blir glada.

#6 • Uppdaterat: 2012-08-19 14:15
dogdex

Bygg en billig och bra hybrid för el bil kan man köra med i stan för på landet är den inget att ha när den inte går längre än vad dom gör i dag och vad kostar det den dagen du skall byta batteri nej elbil är inget för oss som måste åka långt för att komma till jobbet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.