Nästa artikel
Ford mäter bilen – med pingisbollar
Nyheter

Ford mäter bilen – med pingisbollar

Publicerad 19 juli 2012 (uppdaterad 20 juli 2012)
Glöm tumstock och måttband! Ford använder pingisbollar för att mäta volymen på handskfacket och andra utrymmen i bilen.

Pingisbollar är ett mer exakt mätinstrument än det traditionella måttbandet, menar Ford som använt just pingisbollar under utvecklingen av nya suven Escape.

Enligt biltillverkaren har man tidigare haft problem med att mäta mindre förvaringsutrymmen i kupén, till exempel mugghållare och fack i mittkonsolen. När två olika personer använt måttband har resultaten ofta blivit avvikande.

Med pingisbollar är det säkrare att alltid få likadana resultat, har Ford kommit fram till. Särskilt när det gäller utrymmen där det blandas friskt mellan runda böjar och skarpa vinklar. För att kunna avgöra den totala volymen har Ford dessutom tagit fram en matematisk formel för volymen mellan bollarna.

Mätmetoden användes under utvecklingen av Escape – både i den egna bilen och i konkurrenternas – som komplement till datoriserade 3D-modeller.

Undrar du förresten hur många pingisbollar som får plats i en Ford Escape? Om man fyller hela bilen: ungefär 56 778 stycken, uppger Ford.

Diskutera: Vad tycker du om Fords mätmetod?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-19 17:30
Förstikön (ej verifierad)

Varför inte fylla upp bilf-n genom att hälla i vatten från noggrant kalibrerade tillbringare? Då får man ju ett ännu exaktare mått på lastutrymmet mätt i liter. Sorry Ford, men där gick gränsen för mig. Det är 25 år sedan jag köpte en Ford senast, och det lär inte bli någon ändring på det på den här sidan nästa sekelskifte.

#2 • Uppdaterat: 2012-07-19 17:48
saabnisse

Det kan nog vara intressant för indoktrinerade pingisspelare, men för alla oss andra som kanske hellre tar en bira är nog den gamla backmetoden lämpligare.

#3 • Uppdaterat: 2012-07-19 20:01
nick no 98 (ej verifierad)

förstikön: För att Ford rostar värre än något annat...

#4 • Uppdaterat: 2012-07-20 01:30
fysikern

Larvig PR. Alla bilar designas med 3D-CAD. I en sådan miljö kan man lätt beräkna volymer om man skapar en tillfällig kontrollyta som täcker öppningen. Måttband behöver man aldrig. En gymnasieelev kan ta fram en formel som visar hur stor del av volym som tas upp av sfärer, men den är beroende av hur dessa packas. Tätast blir det med hexagonal packning. Alltihopa i artikeln är trams.

#5 • Uppdaterat: 2012-07-20 06:52
trasten

Kina-anpassning?

#6 • Uppdaterat: 2012-07-20 07:37
Erik T

Löjligt, Dessutom finns det olika stora pingisbollar så med den faktan i ryggsäcken blev det plötsligt störtlöjligt!

#7 • Uppdaterat: 2012-07-20 12:52
RogDog

Alltså ni kan ju inte vara så korkade att ni tror det kommer stå att tex volymen i handsfacket är 1500st pinginsbollar i den tekniska specen på bilen. Som det framgår så är det en mätmetod som dom testar för att få fram volymen, hur man gör är väl skit samma bara volymen bli rätt i slutändan.

#8 • Uppdaterat: 2012-07-20 13:17
Förstikön (ej verifierad)

RogDog: Det är möjligt att de plastkassar med smutstvätt som diverse ungkarlar tar med sig för att få tvättade av morsan kan packas så att "pngisbollsmåttet" ger en rimlig indikation av lastkapaciteten. För oss andra är dock väskorna/bagaget klart mer fyrkantiga. Därför är den gamla plastbacksmetoden att föredra. Så korkade är vi.

#9 • Uppdaterat: 2012-07-20 15:11
RogDog

Förstikön: Ja plasbacksmetoden funkar säkert bra när man ska ge en indikation på hur stort lastutrymmet bak är på bilen men i det här fallet så handlar det om mindre utrymmen typ handsfack/mugghållare mm, mig veterligen går det inte in en läskback eller en resväska i handsfacket eller mugghållaren... men vi packar ju alla på olika sätt... Kanske det underlätta din packning om det stog att förvaringsutrymmet i mittkosollen rymmer 1/8 dels läskback..

#a • Uppdaterat: 2012-07-20 15:38
Förstikön (ej verifierad)

RodDog: Ok. det är ju förbaskat svårt att räkna ut att det bara går in en kaffemugg i kaffemuggshållaren. Medger att detta är ett verkligt I-landsproblem. Grattis Einstein!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.