Nästa artikel
Fler stölder ur bilar i år
Nyheter

Fler stölder ur bilar i år

Publicerad 18 juni 2020
Fram till maj i år har anmälningarna ökat med en tiondel, redan innan biltjuvarnas högsäsong inletts. Så här gör du för att skydda dig.
Ideella brottsförebyggande verksamheten SSF Stöldskyddsföreningen har tittat på statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som visar att det förra året gjordes 130 anmälningar per dag från bilägare som råkat ut för att något stulit från eller ur deras bilar.  år, fram till och med maj, har dessa brott ökat med 10 procent, redan innan semestertider.  

SFF Stöldskyddsföreningen tror att rådande världssituation, då många beslutar sig för att semestra runtom i Sverige istället för utomlands, kan innebära att det blir fler bilar, husbilar och husvagnar på våra vägar. 
– När man är på väg till sitt semestermål eller bilsemestrar är det viktigt att inte lämna värdesaker och packning i bilen utan uppsikt. Töm bilen själv!  låt inte tjuven göra det, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. 

De tipsar om att aldrig lämna något stöldbegärligt synligt i bilen. Även en tom påse eller väska kan tros innehålla något värdefullt. När det gäller parkeringsplats ska den väljas med omsorg, gärna där det står andra fordon och att den är upplyst. Använd gärna rattkrycka och sätt den så att den täcker krockkudden, vilken är en eftertraktad sak att stjäla för tjuvarna. Rattkrycka kan även vara användbart om bilen har keyless-system, för då kan inte tjuven köra iväg med bilen, trots att de kopierat nyckelsignalen. Det är också viktigt att alltid låsa bilen, även om man bara lämnar den för korta stunder. 

Diskutera: Har du råkat ut för stöld ur din bil?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-06-18 17:57
SKF

Dimgrön PV544 C eller D, tillverkad mellan augusti 1961 och augusti 1963. Må den få stå i fred.

#2 • Uppdaterat: 2020-06-19 13:34
Henrik-Andersson

Jag har ett mycket bättre tips !

Köp inte de bilarna som ligger högst i listan över stöldbegärliga bilar. Det är helt enkelt så att BMW, Audi, Mercedes löper mångfalt större risk att utsättas för att bli stulna eller plockade på Airbags, navigationsutrustning etc än Skoda, Seat och Toyota.

Det är ingen hemlighet att det åker runt ligor som fraktar delar och hela bilar utomlands, det har ViB rapporterat om flera gånger och konstaterat att dyra premiummärken är mest utsatta.

https://www.vibilagare.se/nyheter/har-ar-bildelarna-som-stoldligorna-ar-ute-efter
https://www.vibilagare.se/nyheter/stolder-av-dyra-bildetaljer-okar-28969
https://www.vibilagare.se/nyheter/farre-stolder-av-bildelar

#3 • Uppdaterat: 2020-06-19 20:13
Jarl Karlsson

Som BMW ägare kanske man själv ska plocka ur airbag, ratt och navigation varje gång man lämnar bilen.

#4 • Uppdaterat: 2020-06-21 07:06
milkylainen

Det är klart. När utländska ligor ser Sverige som ett smörgåsbord med i princip noll risk för att åka fast så är det ju bara att åka in och hämta det man behöver. EUs idiotiska avsaknad av hårda gränskontroller har gjort det fånigt enkelt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.