Bland de som planerar att köpa bil är 26 procent intresserad av en hybridbil.

Nästa artikel
Fler kan tänka sig köpa elbil
Nyheter

Fler kan tänka sig köpa elbil

Publicerad 11 juli 2023

Bland de som planerar att köpa bil är 26 procent intresserad av en hybridbil.

Ny statistik visar att Sverige är det land med störst ökning globalt med personer som kan tänka sig köpa eldrivet.

En undersökning från företaget EY visar på svenskarnas attityder kring olika drivmedel och bilköp. 15 000 personer har deltagit i undersökningen i över 20 länder varav 500 av dem är svenskar. Enligt undersökningen är det en mindre andel som planerar att köpa ny bil överhuvudtaget. De som gör det vill helst köpa eldrivet.

27 procent av svenskarna i undersökningen planerar på att köpa en bil inom de kommande 24 månaderna. Detta är 6 procentenheter lägre än 2022. Det är även lägre om man tittar på den globala statistiken från undersökningen som visar att procenten svenskar som tänker köpa bil är 17 procentenheter lägre än det globala genomsnittet.

Men de få som tittar på att köpa bil föredrar eldrivet. Hela 64 procent vill hellre köpa en elbil än en bil med en annan drivlina. Det är en ökning med 12 procentenheter jämfört med förra året, vilket även gör Sverige till det land med störst ökning kring frågan.

Anledningen att svenskar helst väljer eldrivet är dels på grund av höga bränslepriser och att elbilar får en relativt lägre driftkostnad.

- Den sämre ekonomin har medfört att allt fler svenskar ser till eldrivna bilar som ett ekonomiskt förmånligare alternativ. Ändå har elbilsförsäljningen totalt sett minskat under första halvåret 2023, vilket är effekten av ett allmänt mindre köputrymme och även hänger ihop med den slopade klimatbonusen. Men att acceptansen för eldrivet ökar bland konsumenter är tydligt, säger Martin Cardell, ansvarig för mobilitetslösningar på EY.

Trots ett ökat intresse för elbilar är det många som väljer bort elbilen på grund av olika anledningar. Bland annat är det räckviddsångesten som håller tillbaka. 45 procent av svenskar väljer bort eldrivet på grund av just räckvidden. Detta är en stor skillnad globalt där endast 29 procent anger räckvidden som en anledning. Det handlar även om bristen på laddstationer. 37 procent väljer bort elbilen eftersom de inte finns nog med laddstationer.

- Att svenskarna känner av bristen på laddinfrastruktur mer än andra länder är i sig inte allt för överraskande. Dels vet vi att många andra länder har fler laddningsstationer per elbil, dels är Sverige ett land med relativt stora avstånd och låg befolkningstäthet. När man är van att ta bilen fram och tillbaka till sommarstugan ställer det helt andra krav på både infrastruktur och batterikapacitet, säger Martin Cardell.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 11 juli 2023 Han har ju redan en elbil…
  • 11 juli 2023 hx30 skrev: Hade nya elbilar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.