Nästa artikel
Fler blir av med körkortet
Nyheter

Fler blir av med körkortet

Publicerad 18 januari 2018
Körkortsåterkallelserna ökade under 2017 jämfört med året innan. Störst ökning står återkallelse på grund av medicinska skäl, en positiv utveckling enligt Transportstyrelsen.
 32 736 körkort återkallades under 2017, vilket är fyra procent mer än året innan då 31 527 körkort drogs in. Det är fortfarande "väsentlig överträdelse", oftast fortkörning, som är den överlägset vanligaste anledningen till att körkort dras in. Antalet körkort som dragits in av medicinska skäl har ökat med 7,5 procent, från 8 180 till 8 798. Det menar Transportsyrelsen är en positiv trend.

– Det är glädjande att se en sådan ökning. Det innebär att läkare i högre utsträckning anmäler till oss när en patient får en sjukdom som kan påverka lämpligheten att köra bil. Det är positivt för trafiksäkerheten. Årligen får 55 000 svenskar diagnosen demens eller stroke. Båda dessa sjukdomar kan påverka patientens förmåga att själv avgöra när man är olämplig som förare. Det är bra att antalet anmälningar ökar men siffran borde vara betydligt högre, , säger Lars Englund, chefsläkare vid Transportstyrelsen.

Diskutera: Borde fler körkort dras in?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-01-18 15:21
L. Mäkinen

Jag ser dagligen bilister som borde befrias från körkortet.
Skönt att se att en del läkare gör sitt jobb i detta avseende.

#2 • Uppdaterat: 2018-01-18 15:35
hultarn

Här behöver man skilja på ett permanent idrag körkort, och tillfälligt.
Sedan kan man ju fundera på hur många som kör med olämplig medicin i kroppen, ett otäckt mörkertal.

Vår lokala polis berättar att de plockar allt fler förare som inte "försvenskat" sitt körkort. Efter ett år gäller inte det utländska körkortet längre.

#3 • Uppdaterat: 2018-01-18 15:50
Reverend Benny

Surfar lite vidare på det som hultarn är inne på, olämpliga mediciner.
Där tycker jag läkemedelsverket gjorde fel när dom tog bort varningstriangeln och lutade sig mot att "alla läser väl bipacksedeln".

Fler körkort borde dras in men det är ingen lätt uppgift för läkaren att berätta för en patient att "jo, du fick ju en stroke och som grädde på moset så kommer jag även dra in ditt körkort".
Det finns ju även undantag som gör att läkare inte behöver rapportera in patienter som inte bör köra bil om man kommit överens med patienten att dom inte kommer köra bil.

#4 • Uppdaterat: 2018-01-18 15:56
Wolseley

Det som oroar mig är att körkortåterkallelser sker på godtyckliga tyckanden.
Läkare kan förhoppningsvis göra adekvata medicinska bedömningar, men dessa bör kompletteras med en uppkörning av ungefär samma typ som när man kör upp för nytt körkort.
Enda sättet att se om någon kan köra bil är en uppkörning.
Visst, återkallelser kan ske på medicinska bedömningar, men jag oroar mig för att dessa medicinska bedömningar kan vara av typen "gamla gubbar/gummor ska inte köra bil". Inte baserade på annat än vad läkaren själv tycker.
***
Återkallelse ska inte kunna ske utan bedömning av samma typ som vid nytaget körkort.
***
Min åsikt är baserad på alltför många godtyckliga bemötanden och kontakter med sjuk- och hälsovården.
Jag har körkortet kvar, men sett att risken finns för körkortsindragningar kan ske på icke sakligt grundade medicinska bedömningar.

#5 • Uppdaterat: 2018-01-18 16:57
mag.NUS.vi.BIL15

Jag får börja med att säga att det inte alls är bra om nu körkort dras in p g a begränsningar i synfältsseendet. Detta mot bakgrund av de testmetoder man hittills använder och som man använder som beslutsunderlag vilket jag själv fått erfara. Dessa testmetoder ställer även Transportstyrelsen sig frågande till och hänvisar till politikerna som har beslutat att "hårdare tag" måste till. Detta är förmodligen svensk lagstiftning i ett nötskal som ofta är OBALANSERAD. Antingen släpper lagstiftningen genom i stort sett allt eller så stramar den till för mycket. Och detta tillstramande till synes många gånger därför att politiker ofta är "förhäxade" av tanken på att något måste absolut göras utan att tänka på konsekvenserna.
Konsekvenserna låter med tiden inte vänta på sig ty jag hör allt oftare på nyhetsrapporteringarna att det blir allt svårare att få tag i chaufförer till såväl bussar som tunga lastbilar. Detta på grund av den enkla anledningen att om man redan har B-körkort och sedan vill utöka med C och/eller D-behörighet så kan man efter att ha tvingats få göra ett synfältstest som även enligt Transportstyrelsen är väl hårt och tvivelaktigt till och med bli av med sitt B-behörighetskort
Man kan ju lätt räkna ut hur många som vill ta den stora risken som kan få mycket förödande konsekvenser för en. Både i arbetet ty i de flesta platsannonser krävs B-körkort, samt i det civila livet det vill säga alla har ju p g a boende, arbetstider m m möjlighet att förflytta sig med annat än med bilkörning.
Själv verkar det ha löst sig för min del men jag skulle uppskatta om politkerna istället för att skryta med att det är så väldigt bra i det här landet kunde kolla hur det är i andra länder. I t ex Storbritannien har man ända sedan 60-talet fått förnya körkortet med några års mellanrum och jag har själv varit där flera gånger och sett att trafiken ser ut att flyta mycket säkert.

#6 • Uppdaterat: 2018-01-18 17:16
saabnisse

Wolseley har helt rätt, det här är en så allvarlig sak att fler än en läkare ska ta beslut om.
Det är något som helt kan och kanske ska, förändra hela livssituationer för den drabbade.

#7 • Uppdaterat: 2018-01-18 18:34
Axa

Bra att folk blir av med körkort ifall deras hälsa begränsar körförmågan.

#8 • Uppdaterat: 2018-01-18 18:59
L. Mäkinen

Jag tycker det logiska vore återkommande prov på reaktion, teori och körning med 10 års intervall i början och sen tätare.
En närstående drabbades av glaukom och blev av med körkortet efter tester. Det dröjde innan personen accepterade problemet.
Det är inte en mänsklig rättighet att köra bil.

#9 • Uppdaterat: 2018-01-18 19:08
saabnisse

Helt riktigt vore det bra med återkommande prov för körkortförnyelse motsvarande bilprovningen, men med längre intervall.
Man har det i många stater i US och det måste väl gå lika bra här.

#a • Uppdaterat: 2018-01-18 21:33
pinjong

Det är en ganska stor frihetsinskränkning att dra in ett körkort. Tycker absolut att läkare och pat kan komma fram till vad som är bäst. Går inte det så får förstås rapportering ske.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.