Nästa artikel
Femton procent utan bälte bak
Nyheter

Femton procent utan bälte bak

Publicerad 9 september 2014
Nästa vecka gör Polisen en satsning på att kontrollera bilbältesanvändning. Enligt Trafikverket saknar femton procent av de vuxna bälte i baksätet.

Sedan 1986 är det lag på bältesanvändning även i baksätet. Kampanjen ”Elefanten i baksätet” uppmanade då till bältesanvändning genom att visa den kraft en människas kropp trycker mot framsätet i krockögonblicket.

– Du som förare är ansvarig för att barnen i bilen använder bälte, bilbarnstol och så vidare. De vuxna passagerarna måste ta sitt eget ansvar. Men alla kan hjälpas åt att påminna varandra, för oftast handlar det om slarv, säger Johan Lindström, generalsekreterare för NTF.

Att åka utan bälte kan bli dyrt, 1 500 kronor kostar det att bli påkommen och 2 500 om det finns obältade barn i bilen. Trots det åker enligt Trafikverket femton procent av de vuxna utan bälte i baksätet.
 
– Det är minst lika viktigt att använda bilbältet i baksätet. Utan bälte kan du skada både dig själv och dina medpassagerare, säger Bengt Svensson, poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen.
 
Diskutera: Slarvar du med bältet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-09-10 22:28
Lason1

Kort svar: Nej.

Kan inte riktigt förstå poängen med att vara utan. Visst, i en gammal bil med soffa är det lite friheten som är skön, men hallå, om jag krockar med min Rekord -60 dör jag på fläcken, bälte eller inte.

Tycker inte alls det är ivägen (som många påstår), det är så trångt i de flesta bilar från 80-talet och framåt i alla fall så bältet gör varken till eller från.
Hade det inte gjort nytta hade det ju heller inte suttit där.

Tyvärr så är de som skriker högst oftast de som har överlevt en allvarlig olycka trots (eller enstaka gånger tack vare) att de inte haft bälte.
Sen håller de ju en still också.

Dock är det ändå så att bara bälteshaken säljs ofta på mitt jobb, folk som köper är de som vill få tyst på bältespåminnaren utan att ha bältet på sig.

1500 är dessutom riktigt sura pengar för något som det är lag på att använda.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.