Nästa artikel
Färre olyckor kan bero på fel i statistiken
Nyheter

Färre olyckor kan bero på fel i statistiken

Publicerad 6 december 2023
När polisen rapporterar in färre olyckor påverkas statistiken hos Transportstyrelsen.

De senaste åren har antalet trafikolyckor som orsakat lindriga och svåra personskador minskat kraftigt. Men det kan bero på ett statistikfel, skriver Dagens Nyheter.

Antalet olyckor har visserligen minskat, bland annat på grund av att bilarna på vägarna blir säkrare och vägar fått mittseparering och rondeller. Men minskningen kanske inte är lika stor i praktiken som i teorin.

Polisens rapportering vid olyckorna är grunden i olycksstatistiken och när polisen rapporterar in färre olyckor påverkar det statistiken.

– Vi har fått höra att man prioriterar lite annorlunda givet de resurser som finns. Bedömer polisen att en olycka är lindrig, åker de inte ut på den i samma omfattning längre. Börjar man ändra sättet att jobba så att det påverkar statistiken, då speglar den ju inte det som händer på vägarna, säger Hans Johansson som är regional samordnare för systemet Strada på Transportstyrelsen, till tidningen.

Dennis Pettersson som är chef för trafiksektionen på polisens region Nord bekräftar att det sker fler olyckor än vad som syns i statistiken.

– Men det är inte heller tänkt att fånga alla olyckor utan framför allt de allvarliga och de med dödlig utgång, då är systemet rätt träffsäkert, säger han till DN.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 6 december 2023 Pi skrev: Antalet olyckor…
  • 6 december 2023 Antalet olyckor utan behov…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.