Nästa artikel
Färre köpte bil i februari
Nyheter

Färre köpte bil i februari

Publicerad 1 mars 2013 (uppdaterad 1 mars 2013)
Nyregistreringen av bilar minskade i februari, visar färska siffror från Bil Sweden. Samtidigt var minskningen inte annat än väntad.

17 860 nya personbilar registrerades i februari, vilket innebär att försäljningen har minskat med 13,9 procent jämfört med februari förra året. Sammanlagt har försäljningen minskat med 14,8 procent hittills under året, jämfört med samma period förra året.

Enligt Bertil Moldén, vd på Bil Sweden, är dock minskningen inte annat än väntad. Det beror dels på att folk passade på att köpa miljöbil i december, när den gamla definitionen fortfarande gällde.

– Vi har räknat med färre registreringar under de första månaderna i år som en följdeffekt av miljöbilsruschen i slutet på förra året. Enligt våra beräkningar förregistrerades ca 9 000 miljöbilar i december enligt den gamla miljöbilsdefinitionen, innan den nya skärpta miljöbilsdefinitionen trädde ikraft 1 januari 2013, säger Bertil Moldén.

1 866 av de bilar som såldes under februari var miljöbilar, vilket gör att miljöbilsandelen landade på 10,4 procent. Förra året var miljöbilsandelen uppe i 42,1 procent. Den kraftiga minskningen beror dock framför allt på den kraftigt skärpta miljöbilsdefinitionen som började gälla den 1 januari.

Ser ljuset i tunneln
Trots att bilmarknaden i Europa befinner sig i kris ser dock Bil Sweden positivt på framtiden för den svenska försäljningen.

– Förutom låga räntor och stabila bopriser kan nämnas situationen på begagnatmarknaden, där brist på begagnade bilar hos den auktoriserade bilhandeln gör att bilköparna får extra bra betalt för sin inbytesbil. Det är bra för nybilsförsäljningen, säger Bertil Moldén.

– Till detta kan läggas att Konjunkturinstitutet i sin senaste Konjunkturbarometer rapporterar om ljusglimtar i den svenska ekonomin och att hushållen har blivit mer positiva än för några månader sedan.

Diskutera: Hur ser du på att bilförsäljningen minskade i februari?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-03 12:11
Hackenbush

Grattis färre till den nya bilen :-)

#2 • Uppdaterat: 2013-03-05 11:18
IngoS

Det är väldigt påfallande med registreringsökningen december 2012, som helt går emot alla andra trender (se grafen!). Uppenbarligen har det legat något i spådomarna om en temporär ökning av registreringarna samband med de nya miljöbilsbestämmelserna.vid årssiftet. De låga siffrorna i januari och februari kan alltså delvis bero på detta, förutom en backlash efter lageruppbyggnaden hos bilhandlarna under fjolåret.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.