Hänga telefonen på ratten och titta på tv? Nej, det är ingen bra idé. Efter vårt avslöjande har mobilhållaren – och den så kallade ”bältesadaptern” till höger – tagits bort från nätbutiken Shein.

Nästa artikel
Farliga och olagliga bilprylar säljs i kinesiska nätbutiker
Vi Bilägare avslöjar

Farliga och olagliga bilprylar säljs i kinesiska nätbutiker

Publicerad 2025-03-17 13:30 (uppdaterad 2025-03-18 08:53)

Hänga telefonen på ratten och titta på tv? Nej, det är ingen bra idé. Efter vårt avslöjande har mobilhållaren – och den så kallade ”bältesadaptern” till höger – tagits bort från nätbutiken Shein.

Kinesiska näthandlare säljer billiga prylar till svenska bilägare. Nu kan Vi Bilägare avslöja att flera produkter är olagliga och högst olämpliga.
Vi Bilägare granskar Kinaprylarna

Många svenskar har börjat köpa prylar från kinesiska näthandlare. Det handlar främst om Temu och Shein som vuxit rekordsnabbt och där över 600  000 svenskar handlar varje månad.

Bland mycket annat säljer nätbutikerna olika biltillbehör som mobilladdare, extraljus och laddare för 12-voltsbatteriet. Kunderna får vänta lite längre på leverans jämfört med vanliga butiker, men priserna är ofta betydligt lägre.

Sedan tidigare har det funnits kritik om att de kinesiska handelsplattformarna bryter mot flera konsumentlagar i Europa. Det har också funnits rapporter om gifter i produkterna och misstänkt barnarbete. Konsumentverket är en av flera europeiska myndigheter som inlett en granskning av Temu om falska rabatterbjudanden, vilseledande information och fejkade konsumentrecensioner.

Det har också rapporterats att vissa produkter kan tillverkas under usla förhållanden och att informationen som kunderna skriver in på sajterna kan snappas upp av kinesiska myndigheter – utan att kunderna får veta något.

»Ökad risk för brand eller störningar som kan påverka annan elektronik.«

Vi Bilägare har köpt 17 olika produkter från både Temu och Shein för att se vad konsumenterna får för pengarna. Resultatet är nedslående.

Sajterna har ofta ingen beskrivning av produkterna som säljs. Om det finns är texten många gånger taffligt översatt och svår att förstå sig på. Vissa av produkterna anländer också i öppnade förpackningar.

Två av de elprodukter vi beställde saknar CE-märkning. Det är ett krav på elprodukter som säljs inom EU och innebär att tillverkaren intygar att produkten uppfyller säkerhetskraven. Prylarna vi fick levererade är alltså olagliga.

Flera av produkterna vi beställde visade sig vara olagliga eller olämpliga.

Ingen CE-märkning

Andra prylar som vid en snabb anblick verkar vara CE-märkta kan i själva verket ha ”fejkade” märkningar. Om bokstäverna sitter för tätt ihop är det inte en giltig CE-märkning. Två av produkterna vi beställt är tveksamma i det här avseendet.

Elsäkerhetsverket uppger att produkter som saknar CE-märkning ofta har allvarliga brister, bland annat när det gäller säkerheten.

– Det kan vara ökad risk för brand eller störningar som kan påverka annan elektronik. Dessutom är det vanligt att den här typen av produkter innehåller för stora mängder av förbjudna kemikalier, säger Sandra Hjelm, kommunikatör på Elsäkerhetsverket.

Om det till exempel börjar brinna på grund av en mobilladdare som inte är CE-märkt kan du i vissa fall få nedsatt ersättning från försäkringsbolaget.

Fel plugg

Det ska också finnas information om tillverkarens namn och adress samt importörens namn och adress om prylen är tillverkad utanför EU – och det saknas i flera fall.

Men det finns flera andra allvarliga problem. En 12-voltsladdare från Shein visar sig ha fel stickpropp när vi får den levererad. Manual saknas till flera av produkterna, bland annat till 12-voltsladdaren och handdammsugaren.

”Saknas det är det en indikation på att säljaren inte vet vilka regler som gäller”, skriver Elsäkerhetsverket i en kommentar.

Du ansvarar för produkten
  • När du handlar exempelvis bilprylar från ett land utanför EU och det inte finns någon svensk återförsäljare är det du som konsument som blir ansvarig för produktsäkerheten, enligt Elsäkerhetsverket.
  • Gäller det en elprodukt får du då inte ge den vidare till någon annan. Du ska kassera den om du inte ska ha den kvar längre.

Bläddra bland prylarna

Här är några av de produkter vi beställde.


Utöver det säljs flera moraliskt tveksamma produkter på sajterna. Vi har till exempel kunnat beställa en pryl som håller fast mobilen på ratten för att kunna kolla på film, en metallbit som stoppas i bälteslåset och gör att bilen inte varnar om föraren kör utan bälte, och en ”motvikt” som monteras på ratten för att lura bilens assistanssystem.

Alla näthandlare måste följa samma regler – annars blir det orättvist. Det anser Svensk Handel som riktar hård kritik mot plattformarna. I en debattartikel skriver branschorganisationen att ”de kinesiska skurkföretagen har en gräddfil till svenskarna”.

Att köpa en misstänkt billig bilpryl kan bli ett onödigt misstag.

”Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden eller mirakulöst bra produkter. Låter det för bra för att vara sant är det förmodligen det”, skriver Elsäkerhetsverket.


Så upptäcker du bluffen

  • En ”äkta” CE-märkning ska finnas på elprodukter som säljs inom EU. Där sitter bokstäverna C och E ganska brett isär.
  • Om bokstäverna i stället sitter för tätt ihop eller är utformade på annat sätt är produkten inte korrekt CE-märkt.
  • Tillverkarens namn och postadress ska också finnas på produkten.
Checklista – kolla detta
  • Produkten ska vara tillverkad för svenska uttag med 230 volt. ”Står det att produkten är avsedd för 220 volt har inte säljaren koll på gällande regler eftersom vi har 230 volt i svenska uttag”, säger Per Samuelsson, chef för avdelningen Produkter vid Elsäkerhetsverket.
  • Produkten ska vara CE-märkt. Tillverkarens namn och postadress ska finnas på produkten.
  • Det ska finnas en bruksanvisning. 
    I vissa fall kan den vara på engelska.
  • Kolla att det finns kontaktuppgifter till säljaren, inte bara ett webbformulär.
  • Försök att kontrollera hur säljaren hanterar frågor och reklamationer. Finns det rutiner för klagomål?

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.