Nästa artikel
Få läser på om utländska trafikregler
Nyheter

Få läser på om utländska trafikregler

Publicerad 16 juni 2015
Svenskarna väljer Spanien som hyrbilsdestination.
Det är populärt att hyra bil i Spanien. Men var femte svensk har någon gång brutit mot trafikreglerna när de kör utomlands.
Spanien är ett hett resmål för svenskarna just nu. Statistik från resesöksajten Skyscanner visar att sökningarna på resor till det sydeuropeiska landet har ökat med tio procent jämfört med föregående år.

Väl på plats väljer många att hyra bil och tillbringa Spaniensemestern med att utforska omgivningarna bakom ratten. Svenskar är i regel laglydiga bilister men i Skyscanners undersökning svarar 42 procent att de inte brukar läsa på om ett lands specifika trafikregler. Nästan var femte, 18 procent, uppger också att de någon gång brutit mot en regel när de kört bil utomlands. Resultaten visar även att fler män än kvinnor bryter mot lagen, hela 28 procent jämfört med 11 procent av kvinnorna.

I Spanien är det olagligt att prata i telefon eller skicka sms. Handsfree är tillåtet. Även värt att notera att nya striktare lagar innebär att bilister kan bli bötfällda om hastighetsgränsen överskrids med endast 1 km/h på vissa vägar i landet.

Diskutera: Har du bilsemestrat i Spanien någon gång?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-06-16 09:15
JOCA_1

Ja, det är ju faktiskt rätt lätt att bryta mot trafikregler utomlands. I många länder så finns det inte bra hastighetsskyltar, t.ex.; I Spanien så gäller samma regler som i Sverige, att du kan bli bötfälld på en kilometer över hastighetsgränsen (på ALLA vägar, inte på VISSA vägar) , men jag tror inte det kan tillämpas särskilt mycket. Det finns trots allt en feltolerans i mätningen av hastigheten såväl i bilen som hos polisen. Men vill de, så kan de ju naturligtvis jäklas med bilisterna!
Böterna är på 100€ för upp till 20 km för fort, även på 20- och 30-vägar (20-vägar, det ni, svenska politiker, nu är ni slagna på nollvisionen!)

#2 • Uppdaterat: 2015-06-16 10:53
Awsop2000

Inte bara i Spanien. I USA när en skolbuss börjar blinka med skylten så verkar det som om alla bilar som "ser" skylten stannar. Inte bara bakomvarande utan även mötande som har grönt ljus i den korsning de befinner sig. Vet inte vad som gäller mer formellt.

#3 • Uppdaterat: 2015-06-16 12:43
jete

Toleransen är 7 km/ för hastigheter under 100 km/h och 7% för hastigheter över 100 km/h. Gäller alla sätt att mäta utom luftburna . Gå in på n332.es och läs. Det är polisens infokanal på engelska. Många frågor och svar där, bl a att man blinkar vänster HELA tiden i rondeller tills man blinkar höger för utfart från rondell. Inga frågetecken där! (Inte som i Sverige.) Blinka alltid vid filbyte på motorväg, annars blir det böter. Jag bor där halvårsvis och håller alla fartgränser. Dödligheten i spansk trafik har gått ner till hälften efter att man infört fart-och spritkontroller. Ser inget buskörande av Audi och BMW där heller. Finns inte så många!

#4 • Uppdaterat: 2015-06-16 12:57
jete

Kom också ihåg att man under INGA omständigheter TRÄNGER sig in på en väg, landsväg eller motorväg, vid en påfart i Spanien. Sakta inte in för att släppa in någon, du stoppar upp kanske 100 bilar bakom dig. Inkommande står still och väntar tills det blir en lucka, punkt slut, ingen förväntar sig något annat. Där påfartsrampen tar slut på motorväg finns det ENORMA gula trianglar för att markera detta. Så stora finns inte i Sverige.

#5 • Uppdaterat: 2015-06-16 15:52
JOCA_1

Man ska faktiskt inte "tränga" sig in i Sverige på motorväg heller - men det verkar som att många har glömt vad som gällde: att man ska underlätta för trafiken från påfarten genom att byta fil; något som de flesta helt enkelt skiter i. Dessutom gäller det för den som kommer på påfarten att GASA, för sjutton, inte hålla på och fjösa sig in...

#6 • Uppdaterat: 2015-06-16 16:27
107Carlsson

Det står i artikeln ”Nästan var femte, 18 procent, uppger också att de någon gång brutit mot en regel när de kört bil utomlands”.Det måste innebära att man är bättre på att följa regler utomlands än hemma i Sverige!!
Har kört bil i de flesta länder i Europa och beträffande Spanien samt även Kanarieöarna har jag märkt en klar förbättring. Jag tycker dom kör bättre än i flera andra länder, men kan inte hålla med om att dom alltid blinkar vänster i rondeller. Att dom inte vet hur man kör upp på en motorväg genom att anpassa farten till motorvägstrafiken är ett aber. Som jete säger händer det ofta att dom bromsar eller stannar istället. Helt vansinnigt.
Vill man åka till ett land som på papperet har trafikregler men där ingen bryr sig skall åka till Grekland. Noll förvånad att dom har EU’s sämsta olycksstatistik. Vägskyltar som stopp eller förbud att parkera/stanna tas i bästa fall som rekommendationer. Dom flesta greker har mottot ”full fart spar tid”

#7 • Uppdaterat: 2015-06-16 20:05
Focus

Joca: kostade 2.800 kr i böter för att anpassa hastigheten på det sättet i Malmö. Man skall sakta in eller öka hastigheten men man får inte överskrida densamma då är det att rekommendera att sakta in (Om man inte struntar i kostnaden förstås)

#8 • Uppdaterat: 2015-06-17 07:55
Mr.Wheeler

@JOCA_1: OT, men ändå. Man skall underlätta för trafiken på påfarten men det finns inget skrivet att du skall byta fil.

@von-kloten: Att de som är i rondellen har/hade företräde är en missuppfattning, det är ingen skyltad rondell som har väjningsplikt skyltad vid infarten till rondellen, det är en rund korsning. Även i Frankrike är/var det så, tex vid Trumfbågen och Place la Concorde. Inga linjer, inga skyltar, security by obscurity.

#9 • Uppdaterat: 2015-06-17 09:36
107Carlsson

@von-kloten, jo jag vet att Kanarieöarna = Spanien. Det var därför jag nämnde dom i samma andetag och antog att samma regler gäller på öarna som på fastlandet. Kanske finns det dock vissa undantag som du säger för på La Palma fanns rondeller som hade stopplikt i rondellen med företräde för inpasserande från höger.
Annars finns ju en massa regler man måste veta i olika länder som inte har med själva körningen att göra, typ att man i vissa länder måste medföra reflexväst eller extra strålkastarlampor och ibland ett klistermärke på rutan mm.

#a • Uppdaterat: 2015-06-17 12:26
duccedriver

107carlsson, du är nog en av dom 5....
När svensken kommer ut i världen kan ingen köra bil.....
Klart dom stannar när dom ska in på motorväg, det är lag på det!
Eller rättare väjningsplikt, kör man ut och blir påkörd, bär man skulden.
Sverige är ganska ensamt om en luddig regel om att alla ska väja, eller inte, eller kanske....
Att inte blinka vänster i rondeller, är en svensk anpassning till europa!
Men visst har man ont i magen ibland, en halv miljard männuskor i europa kan inte köra bil, klart svensken krockar när han kommer dit....!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.