Nästa artikel
Experten: Katalysatorstölderna är ”riskfria” brott
Nyheter

Experten: Katalysatorstölderna är ”riskfria” brott

Publicerad 22 juni 2021 (uppdaterad 22 juni 2021)
Antalet bildelsstölder fortsätter öka kraftigt. Och brottet är i stort sett riskfritt – bara 0,7 procent utreds, säger en expert.

År 2020 såg den första ökningen av antalet anmälda bil- och bildelsstölder på tio år. Och vad gäller katalysatorstölder har ökningen varit extrem – från 74 anmälda brott 2019 till 3.197 år 2020. Det är en ökning med 4.300 procent år för år.

– Att stjäla katalysator, ratt eller strålkastare ur svenska bilar är praktiskt taget riskfritt. Bara 0,7 procent av bildelsstölderna leder till åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på försäkringsbolaget If, som varje år släpper en rapport om den svenska bilbrottsligheten.

Bil- och bildelsstölderna är en del av den organiserade brottsligheten. Enligt polisens nationella operativa avdelning begås omkring 90 procent av brotten av internationell organiserad brottslighet.

Ann Hassel Tano uppmanar i IF:s rapport regeringen att ta till kraftigare metoder mot ligorna. Hon jämför med Norge, där lagen innehåller en ”maffiaparagraf” som gör att brott som kan knytas till organiserad brottslighet bestraffas dubbelt. 
– Antalet bilstölder i Sverige är 10 gånger högre än i Norge. Det är ingen slump, säger hon.

IF har i sin rapport presenterat en rad förslag till åtgärder för att vända trenden. De vill bland annat att tullen får möjligheter att granska gods som lämnar Sverige och kunna hålla kvar såväl misstänkt stöldgods som misstänkta förövare – något de inte har möjlighet att göra i dag. 

– Stöldligorna har valt Sverige för att risken att åka fast är låg och konsekvenserna milda. Genom att förändra riskkalkylen kan vi minska Sveriges attraktionskraft för den organiserade brottsligheten, säger Ann Hassel Tano.

Katalysatorstölderna drabbar framför allt äldre Toyotamodeller, men även Renault och Mitsubishi ligger högt på listan. Brotten är vanligast i storstadsregionerna, framför allt i Stockholm.

Läs också: Biltjuvarnas favoriter: Så drabbad är din kommun

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 23 juni 2021 Vem är förvånad? Problemet…
  • 22 juni 2021 Försäkringsbolagen tar inga…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.